A Nemzetközi Neurootológiai és Equilibriometriai Társaság elnökévé választották dr. Szirmai Ágnes egyetemi docenst a társaság 41. kongresszusán Prágában. Ezzel egyúttal az egyensúlyrendszerrel foglalkozó társaság székhelye, tudományos műhelye, valamint kétévente megrendezett nemzetközi kongresszusai is átkerülnek Bad Kissingenből Budapestre. Az új elnök, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika Otoneurológiai (egyensúlyvizsgáló) Szakambulanciájának vezetője szerint ez a korábbi magyar otoneurológusok kutatási eredményeinek és a Semmelweis Egyetem e területen elért, világszerte elismert munkájának köszönhető.

RS18839_KA-20140619-IMG_2259-szirmai-agnes-interju-scrKülföldi hallgatók, kutatók is becsatlakoznak mostantól a Semmelweis Egyetem otoneurológiai tudományos munkájába – számol be dr. Szirmai Ágnes fül-orr-gégész, neurológus, audiológus, a szédülés szakértője. A frissen választott elnök első lépésként a 2016-os nemzetközi otoneurológiai kongresszus szervezési feladatait kezdi meg a társaság új titkárával, dr. Bencsik Beáta adjunktussal. Emellett a teljes dokumentáció Budapestre költöztetését, illetve a kutatókból, orvosokból, valamint egyensúlyvizsgáló gépekre specializálódott mérnökökből álló társaság internetes kommunikációs adatbázisának kezelését is megkezdik. 

RS18844_KA-20140619-IMG_2332-szirmai-agnes-interju-scr

„Miénk a legnagyobb hazai otoneurológiai ellátóhely, így hozzánk évente több mint ezer beteg fordul szerte az országból, sőt határon kívülről is, egyharmaduk pedig rendszeres gondozottunk” – ismerteti dr. Szirmai Ágnes, hozzátéve, hogy Magyarországon sajnos sokan elvesznek a vizsgálatok során és végül nem találnak rá a megfelelő szakemberre. Ennek oka, hogy a szédülés határterületi probléma, így egyszerre érinti a fül-orr-gégészet, a neurológia, a háziorvostan, a szemészet és a reumatológia mellett a fizikoterápiát, a gerontológiát és a gyógytornát is.

RS18835_KA-20140619-IMG_2279-szirmai-agnes-interju-scrDr. Szirmai Ágnes a szédülő betegek komplex vizsgálata, gondozása és rehabilitációja mellett a szakképzésben is részt vesz. Mint mondja, azért választják kevesen ezt a szakmát, mert bár a fül-orr-gégészet egy műtétes szakma, az otoneurológiához teljesen más gondolkodásmód szükséges, hiszen itt a neurológiai jellegű vizsgálómódszerek elsajátítása mellett a betegek lelkével is foglalkozni kell. „Ahhoz, hogy eredményesek lehessünk a terápiában, szeretnünk kell a betegeket, ami sokszor nem egyszerű, hiszen a folyamatos szédülés, fülzúgás hangulatzavart, szorongást vagy akár súlyos depressziót is előidézhet. Pedig elengedhetetlen a megfelelő terápia, hiszen sok egyensúlyi beteg válik munkaképtelenné, de az sem ritka, hogy valaki akár még az ágyából sem képes felkelni az állandó szédülés miatt” – hívja fel a figyelmet dr. Szirmai Ágnes.

RS18832_KA-20140619-IMG_2319-szirmai-agnes-interju-scrElmondása szerint a szakmai továbbképzés mellett a megfelelő betegtájékoztatás is elengedhetetlen, hiszen jó tudni, hogy többféle szédülés ismert: okozhatja agyi keringési zavar, a belső fülben lévő halló egyensúlyozó ideg működészavara, illetve az ott mozgó kalcium kristályok is. Kiemeli: a szédülés kezelésében kulcsfontosságú szerepe van az egyensúlyi tornának, amit akár ülve, idős korban is el lehet végezni. „Az egyensúlyi rendszert folyamatosan dolgoztatni kell, ellenkező esetben elsatnyul, ilyenkor pedig akár a legkisebb fejmozgás is szédülést idézhet elő” – hangsúlyozza a szakember.

Dr. Szirmai Ágnes már három évesen biztos volt abban, hogy orvos lesz, a fül-orr-gégészet pedig tizenévesen kezdte komolyabban érdekelni, amikor egy szakorvos mellett dolgozott írnokként. Nővérként, az egyetem mellett így rögtön a Fül-Orr-Gégészeti Klinikán helyezkedett el, és azóta, immár 38 éve dolgozik ott. Az empátia sokat számít ebben a szakmában, ezért is választottam – fogalmaz.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.