Három új szabadon választható tantárgy, valamint két OKJ-s képzés bevezetéséről döntött májusi ülésén a Fogorvostudományi Kar Tanácsa – tájékoztatott dr. Hermann Péter dékán. Az új képzések mindegyike a következő tanévtől indul.

RS17039_KA-20140513-IMG_0152-hermann-peter-interju-scrA karon kívüli, külsős szervezetek által meghirdetendő szabadon választható tárgyak közé tartozik a „Munkajog”, amelyet dr. Sztrilich András, az Egészségtudományi Kar adjunktusa jegyez majd. A kurzus a különböző foglalkoztatási formákat, azok előnyeit, hátrányait ismerteti, valamint az adminisztrációs feladatokra készíti fel a fogorvostanhallgatókat.

A betegjogi képzés az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) és a FOK együttműködése révén valósul meg.  A „Betegjogok elmélete és gyakorlata” című szabadon választható tantárgy 28 óra alatt átfogó betegjogi ismeretek elsajátítását biztosítja majd a negyedéves hallgatóknak. A tantárgy keretein belül a betegjogi ismeretek megszerzése mellett az érdeklődők bepillantást kapnak az OBDK munkájába, továbbá kiemelt és gyakran előforduló esetek megismerésével speciális készségeket sajátíthatnak el gyakorlatorientált, interaktív előadások keretében.

Mindezek mellett a FOK Konzerváló Fogászati Klinika a külföldi hallgatók számára meghirdeti angol nyelven is a magyarul már évek óta népszerű „Esztétikus töméskészítési technikák” gyakorlatorientált kurzust.

RS16870_KA-20140509-IMG_9466-fok-kari-tanacs-scrDr. Hermann Péter elmondta: a Kari Tanács döntött arról is, hogy a jövőben két OKJ-s képzést is meghirdet a kar, ami teljes mértékben újdonságnak számít. Erre a korábbi Központi Stomatológiai Intézet (a FOK-hoz való csatlakozás óta Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet) múlt évi integrációja nyomán nyílt lehetőség. A dentálhigiénikus és fogtechnikus képzés az őszi szemesztertől indul, a jelentkezés feltétele előbbi esetén asszisztensi előképzettség, utóbbinál érettségi. Az, hogy mindkét képzés esetén egy helyen, a FOK-on valósul meg az elméleti és a gyakorlati oktatás, garancia arra, hogy kiemelkedő színvonalú lesz a program – emelte ki a dékán.

A Kari Tanács ülésén döntés született arról is, hogy a FOK külföldi hallgatói számára a magyar és a latin nyelv oktatását a Nyelvi Továbbképző Intézet végzi a jövőben.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.