Egy hónap múlva, február elején lesz a Semmelweis Egyetem éves Orvos-, Fogorvos- és Gyógyszerésztudományi Diákköri Konferenciája. Idén már második alkalommal bizonyíthatják gyakorlati tudásukat is a hallgatók: a sebészeti és a fogászati gyakorlati versenyen egyénileg, a Kabay János Gyógyszerészeti Gyakorlati Versenyen pedig 3-5 fős csapatokban indulhatnak. Az eddigi visszajelzések alapján a jelentkezők száma a tavalyihoz képest dinamikusan növekvő tendenciát mutat. A TDK konferencia 373 előadójának közel húsz százaléka részt vesz valamelyik gyakorlati versenyen is.

A gyakorlati készségek összemérését tavaly a szervező Tudományos Diákköri Tanács újító kezdeményezésére illesztették a programba, hiszen egy leendő orvos számára a gyakorlati tudás elsajátításának kiemelt jelentősége van.

seb2014040420A nemzetközi laparoszkópos készségfelmérő versenyen 2014-ben 19 magyar és külföldi hallgató vett részt a Semmelweis Egyetem mellett a marosvásárhelyi, illetve a moszkvai egyetemről. A versenyzőknek első nap egy FLS (Fundamentals of Laparoscopic Surgery) feladatot kellett elvégezniük modelleken, ami a kognitív tudás mellett a problémamegoldó és a manuális készséget is mérte. A minősítésnél a szakmai értékelő bizottság a kivitelezés pontosságát és idejét is figyelembe vette. A verseny második napján a laparoszkópiában haladó technikának számító varrás lépéseivel ismerkedhettek meg a diákok, akik sertés gyomorszöveten gyakorolhatták is a technikát a George Berci Sebészeti Gyakorló és Kutató Laboratóriumban. Az értékelés során az öltések pontosságát, a szimmetriát, a feszességet és kivitelezésük idejét pontozták.

2014-ben a fogászati gyakorlati versenyt megelőzően bemutató műtétet tartottak az egységesen alkalmazott technológia ismertetése érdekében. A 21 egyénileg induló résztvevő a felső egyes fog preparációját végezte el, illetve valamennyien készítettek az első frontfogak kisebb hibáinak leplezésére alkalmas kompozit direkt héj restaurációt is. A feladat idén is ugyanez lesz.

gyogyszereszti verseny foto_AttilaMarosiA Kabay János Gyógyszerészeti Gyakorlati Versenyen a csapatoknak a gyógyszerésztudomány különböző területeihez kapcsolódó, gyakorlati jellegű problémákat kell majd megoldaniuk. Az előző versenyhez hasonlóan, a csapatok ez alkalommal is a gyógyszerészi kémia és gyógyszeranalízis, a gyógyszertechnológia, valamint a gyógyszerhatástan területeiről kapnak majd különböző feladatokat. A versenyen való sikeres részvételhez ajánlott, hogy a csapatok a gyógyszerésztudomány különböző területein megfelelő felkészültséggel rendelkező tagokból álljanak.

2014-ben két nemzetközi ötfős csapat versengett, melyeknek a gyógyszerészi kémiával és gyógyszeranalízissel, gyógyszertechnológiával, gyógyszerhatástannal, illetve gyógyszeres terápiával kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk a Gyógyszerésztudományi Kar intézeteiben. Egyebek mellett vegyszerek segítségével ismeretlen anyagokat azonosítottak és az egyiknek bizonyos spektroszkópiai paramétereit is meghatározták a Gyógyszerészi Kémiai Intézetben, majd mikrokapszulákat állítottak elő a Gyógyszerészeti Intézetben, végül pedig a Gyógyszerhatástani Intézet állomásán farmakokinetikai görbe alapján kellett egy hatóanyag adagolási rendjét beállítaniuk. Utóbbi helyszínen egy, a mindennapokban is előforduló patikai eseményt is meg kellett oldaniuk: a felvázolt történet szerint egy beteg panaszokkal érkezett, akit a csapatoknak gyógyszerrel és tanácsokkal kellett ellátniuk.

Mozer Mária
Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.