Összesen 360 előadással jelentkeztek a hallgatók az idei Orvos-, Fogorvos- és Gyógyszerésztudományi Diákköri Konferenciára, a Tudományos Diákköri Tanács az előadások 99 százalékát elfogadta. A negyedszer megrendezett nemzetközi diákköri konferencián 55 előadás került versenybe, ezen belül immár másodszor a gyakorlatban is összemérhetik tudásukat a résztvevők.

RS28332_KA-20150211-IMG_1410-tdk-konferencia-scr„Jó alkalom a szárnypróbálgatásra, de komoly a tétje is” – mondta a TDK-konferenciáról köszöntőjében dr. Szél Ágoston rektor. Mint hangsúlyozta, az itt jelenlévő fiatal generáció a záloga annak, hogy a Semmelweis Egyetem hosszú távon is meg tudja őrizni presztízsét, jó hírét. A rektor kiemelte annak jelentőségét, hogy a TDK-sok a napi tanulmányi elvárások teljesítése mellett vállalják, hogy tudományos munkát is végeznek a témavezetőjükkel. A rektor úgy fogalmazott, a tudományos diákköri munkában tükröződik leginkább, mi egy egyetem jelentősége. A TDK nemcsak tudáshoz segít, hanem a tudományos életre is felkészít – hangsúlyozta.

Dr. Szél Ágoston a korábban Semmelweis Budapest Awarddal is kitüntetett Sir George Radda gondolatát ajánlotta a versenyzők figyelmébe, miszerint a tudomány soha nem volt pusztán „csak” időtöltés, „mindig is arról az emberi igyekezetről és erőfeszítésről szólt, hogy megértsük a világot magunk körül; megoldjunk fontos, alapvető problémákat; új utakat fedezzünk fel új ismeretek hasznosításával”.

RS28336_KA-20150211-IMG_1390-tdk-konferencia-scrDr. Merkely Béla, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a legfőbb tét az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencián való részvétel, melynek Orvos- és Egészségtudományi Szekcióját a Semmelweis Egyetem szervezi. A tavalyi és idei konferencián kiváló teljesítményt nyújtó hallgatók vehetnek részt a 2015. március 31.-április 3. közötti OTDK-n. Dr. Merkely Béla elmondta, hogy immár negyedik alkalommal tartanak nemzetközi TDK-t is, melyen most négy külföldi és két hazai egyetem 55 előadással képviselteti magát. A tavalyi után idén ismét összemérhetik gyakorlati tudásukat is a hallgatók: a sebészeti  és a fogászati versenyben egyénileg, a Kabay János Gyógyszerészeti Gyakorlati Versenyen 3-5 fős csapatokban lehet indulni.

RS28278_KA-20150211-IMG_1609-tdk-konferencia-scrDr. Merkely Béla kifejtette, a tanároknak minden lehetőséget meg kell ragadniuk, hogy már a graduális képzés alatt magukhoz kössék tehetséges hallgatóikat. A Semmelweis Egyetem oktató- és kutató utánpótlását többek között a TDK, PhD, posztdoktor, adjunktus életpályamodell adja – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a tehetség gondozást kíván, dús termőtalajt, odafigyelést és szabadságot a növekedésre. A tehetség isteni áldás, de hihetetlen akarat és alázat nélkül mit sem ér – idézte dr. Merkely Béla Steven Gerrardot.

RS28339_KA-20150211-IMG_1381-tdk-konferencia-scr (1)A TDK megnyitóján kiosztották a Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő, a Semmelweis Egyetem Kiváló Diákkörösei díjakat, valamint az elsőszerzős publikáció megjelenéséért járó elismeréseket (a díjazottak listája a cikk végén megtekinthető). Semmelweis Egyetem tudományos diákkörének kiemelt támogatója címet kapott a Richter Gedeon NyRt.  

Az idei konferencia nyitó előadását a kiváló tudományos diákköri nevelő címmel kitüntetett dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója tartotta. Ez a cím a nevelő munka egyik legfontosabb elismerése – hangsúlyozta dr. Szabó Attila, aki előadásában a vese kórfolyamatainak vizsgálata mellett saját történetét is elmesélte, sorra véve mestereit és tanítványait. Mint hangsúlyozta, különösen fontos egy hallgató számára, hogy jól válassza meg mesterét, ehhez nyitott szemmel kell járni, de szerencse is kell hozzá.

RS28276_KA-20150211-IMG_1615-tdk-konferencia-scrDr. Szabó Attila saját mesterei között említette dr. Uwe Heimannt, dr. Tulassay Tivadart és dr. Chris Baylis-t. Dr. Uwe Heimann németországi laborjában olyan kérdések fogalmazódtak meg benne, melyek egész pályáján végigkísérték. Dr. Tulassay Tivadartól egyebek mellett azt tanulta meg, miként közelítsük az alapkutatást és a klinikumot, valamint, hogy egy műhely építése során elsődleges a tudás, a tisztesség és a tolerancia. Dr. Chris Baylis-nek köszönhetően pedig megértette, mennyire fontos a precizitás a kísérletek során. Tanítványai közül kiemelte mások mellett dr. Rusai Krisztinát és dr. Prókay Ágnes.

„Jól válasszák meg mestereiket, pályatársaikban ne a konkurenciát lássák, és tanítványaikkal pedig úgy foglalkozzanak majd, hogy egy nap ők is mesterekké válhassanak” – mondta a TDK-s hallgatóknak dr. Szabó Attila.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A galériában látható, gyakorlati TDK-n készült fényképeket Reszkető Róbert készítette.

Díjazottak

Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő:

Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella (Egészségtudományi Kar, Morfológiai és Fiziológiai Tanszék)
Dr. Eke András (Klinikai Kísérleti Kutató és Humán Élettani Intézet)
Dr. Kovács Gábor (II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
Dr. Paku Sándor (I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet)
Dr. Szabó Attila (I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
Dr. Torzsa Péter (Családorvosi Tanszék) 

A Semmelweis Egyetem Kiváló Diákkörösei:

Dr. Ács Balázs (ÁOK) – Témavezető: dr. Szász Attila Marcell, dr. Kulka Janina, dr. Járay Balázs
Dr. Benke Kálmán (ÁOK) – Témavezető: dr. Szabolcs Zoltán
Dr. Birtalan Ede (ÁOK) – Témavezető: dr. Radovits Tamás
Dr. Feller Tímea (GYTK) – Témavezető: dr. Kiss Balázs, dr. Kellermayer Miklós
Dr. Mervai Zsolt (GYTK) – Témavezető: dr. Baghy Kornélia, dr. Kovalszky Iloda
Dr. Odler Balázs (ÁOK) – Témavezető: dr. Müller Veronika
Dr. Szabó Bálint Gergely (ÁOK) – Témavezető: dr. Szilák Gábor, dr. Tímár József
Dr. Szemes Zsófia (ETK) – Témavezető: dr. Nagyné dr. Baji Ildikó
Dr. Szilveszter Bálint (ÁOK) – Témavezető: dr. Maurovich-Horvat Pál, dr. Bartykowszki Andrea
Dr. Szőnyi András (ÁOK) – Témavezető: dr. Nyíri Gábor 

2014-ben elsőszerzős publikáció megjelenéséért díjazottak:

Brunner Alexandra (Dr. Ostorházi Eszter diákköröse)
Huszár István Norbert (Dr. Kellermayer Miklós és dr. Mártonfalvi Zsolt diákköröse)
Jaczó Zsuzsanna (Dr. Rónai Zsolt diákköröse)
Mikes Bálint (Dr. Prohászka Zoltán diákköröse)

 

A 2015-ös Orvos-, Fogorvos- és Gyógyszerésztudományi Diákköri Konferencia eredménytáblája a Tudományos Diákkör honlapjáról letölthető. 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.