A múlt heti Szűrés Éjszakája után ismét prevenciós programmal várta a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika az érdeklődőket. Minden előzetes regisztrációs időpont betelt, közel százan jelentek meg az Országos Melanoma Napon, melyen a melanoma szűrés és tanácsadás mellett felhívták a figyelmet a bőrrák veszélyeire, az anyajegyvizsgálat és a fényvédelem fontosságára is. A megelőzés azért kiemelten fontos, mert a melanoma egy rendkívül nehezen kezelhető tumor, ám a korai felismerés és eltávolítás a betegség lefolyását lényegesen befolyásolja.

RS16601_KA-20140505-IMG_9106-melanoma-szures-scrA szűréseket végző orvosok néhány diszpláziás anyajegyet találtak, ami bár nem rosszindulatú elváltozás, mégis javasolt a szakszerű eltávolítása, a későbbiek során ugyanis melanomává fejlődhet – derül ki dr. Kuzmanovszki Daniella, a Melanoma Nap egyetemi főszervezője beszámolójából. A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciója által meghirdetett Melanoma Napon idén az Országos Mentőszolgálat dolgozóit várták a klinika szakemberei, de bárki részt vehetett, aki tumor gyanús bőrelváltozást tapasztalt.

A Bőrklinika az országos kampány keretében kilencedik alkalommal szervezte meg a Melanoma Napot, melyen minden évben különböző célcsoport keresheti fel a bőrgyógyászati szakrendelőket szerte az országban. Ennek célja, hogy minél szélesebb körhöz eljusson az üzenet: a bőrrák szűrés a megelőzés egyik pillére. A kezdeményezésnek köszönhetően egyre több korai stádiumban lévő melanomát diagnosztizálnak, de az önvizsgálat és a bőrvédelem is széles körben ismertté vált.

RS16605_KA-20140505-IMG_9089-melanoma-szures-scrA bőrrák megelőzéséhez elengedhetetlen a teljes bőrfelszín rendszeres vizsgálata, melyet évente ajánlott elvégeztetni. Akinek viszont sok anyajegy van a bőrén, vagy halmozódik családjában a bőrrák, annak akár félévente érdemes ellenőriztetnie magát. Emellett az önvizsgálat is kiemelten fontos: ha új anyajegy tűnik fel, vagy egy régebbinek megváltozik a mérete, a színe, körülötte vörös gyűrű jelenik meg, elkezd visszahúzódni, vagy viszket és vérzik, az már figyelemfelkeltő jel lehet, ilyenkor soron kívül fel kell keresni a bőrgyógyászt. A vizsgálat halogatása a már kialakult betegség esetén akár végzetes is lehet – hangsúlyozza dr. Kuzmanovszki Daniella.

A szolárium használatát a bőr védelme érdekében érdemes mellőzni, az erős UV sugárzás miatt pedig kerülni kell délelőtt 11 és délután 3 óra között a direkt napfényt. Emellett javallott a kalap és könnyű, de zárt ruha viselése, valamint fényvédő krém használata: világos bőrűek számára 50 faktorszámú, kreol bőrűeknek pedig 30-as a megfelelő. Azt is érdemes tudni, hogy a sugárzás az ablaküvegen, illetve vékony ruházaton is áthatol, így munka vagy autóvezetés közben is könnyen leéghetünk, ilyenkor is javasolt tehát a fényvédő használata.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.