A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának hatodéves hallgatója, Birtalan Ede két év alatt három földrészt is bejárt az egyetemi ösztöndíjaknak köszönhetően, a Korányi Frigyes Szakkollégiumban pedig kurzust indított, hogy megossza tapasztalatait. Azt mondja, fontos a külföldi gyakorlat, ám az itthoni közeget hosszútávon semmi nem pótolhatja.

10Az „Ösztöndíjjal három földrészen” című háromrészes kurzus keretében elsősorban saját élményeit, benyomásait adja át a szakkollégistáknak, miközben az adott ösztöndíjpályázat egy-egy meghívott illetékesével is beszélget. Az Erasmus Programról szóló rendezvényen F. Tóth Katalin Erasmus koordinátor volt a vendége, míg a japán Saitama-ösztöndíjról dr. Sándor Józseffel, a cserekapcsolat egyik alapítójával, az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) által szervezett buffaloi ösztöndíjról pedig dr. Csáthy Lászlóval, a HMAA elnökével beszélget. A praktikus, hasznos információk átadásával és az élménybeszámolókkal nem titkolt célja, hogy kedvet csináljon a külföldi tanulmányutakhoz, ugyanis azt tapasztalja: sok hallgató kacérkodik a gondolattal, de bizonytalan és végül nem indul neki.

29Birtalan Ede az Erasmus Programmal fél évet tölthetett Freiburgban, ahol az oktatási rendszer keltette fel leginkább a figyelmét. „A blokkrendszer miatt ott hetekig csak egy-egy szakmai gyakorlatot teljesítettünk, aminek köszönhetően végigkövethettem egy-egy beteget a diagnózis felállításától a terápián át egészen a gyógyulásig” – számol be. Később, a kötelező nyári sebészet gyakorlat keretén belül egy hónapot töltött Saitamában, Japánban is, ahol kimagasló technikai felszereltségű kórházakba látogathatott el és mikrosebészeti beavatkozásokat is végezhetett kisállaton. Buffaloban, ahová három hónapra utazott, testközelből figyelhette meg a Da Vinci robottal végzett műtéteket és kipróbálhatta a Da Vinci szimulátort is, mellyel a laparoszkópos beavatkozás során a képet háromdimenzióban követhette a képernyőn.

27Birtalan Ede azt mondja, két év alatt három földrészen is megtapasztalhatta, milyen az egészségügyi ellátás, és bár a lehetőségek bizonyos szempontból ígéretesebbek, mégis többet veszít, aki örökre itt hagyja az otthonát. Elveszíti kulturális, nyelvi közegét, de még a helyi vicceket sem érti úgy, mint az ott lakók – véli. Néhány évet azonban mindenképp érdemes szerinte külföldön tölteni, hiszen – mint fogalmaz – ez vissza nem térő alkalom arra, hogy minél több tapasztalatot szerezzünk, illetve hogy jobban értékeljük azt, ami viszont nálunk működik jobban.

A Semmelweis Egyetem csereegyezményes kapcsolatai, melyeket a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága koordinál, lehetővé teszik, hogy a legjobb hallgatók pályázat útján a külföldi társintézményeknél végezhessék gyakorlatukat vagy kiegészítő tanulmányaikat. A freiburgi Albert-Ludwigs Egyetemmel fennálló több mint három évtizedes kollaboráció a Semmelweis Egyetem egyik legrégibb kapcsolata. A kiterjedt együttműködési lehetőségeknek köszönhetően ott az általános orvostudomány, a fogorvostudomány és a gyógyszerésztudomány területein is minden évben meghirdetnek pályázatokat a SE hallgatói számára. A Semmelweis Egyetem és a New York Állami Egyetem buffaloi campusa (The State University of New York, University at Buffalo, School of Medicine and Biomedical Sciences) között 1995-ben jött létre csereegyezményes kapcsolat, aminek köszönhetően az évente kiírt pályázat keretében három hónapos szakmai gyakorlat elvégzésére van lehetőség az Egyesült Államokban. A Saitama Egyetemmel fennálló összeköttetések révén pedig minden évben két hallgató és egy oktató utazhat ki Japánba szakmai gyakorlatra, illetve ugyanannyi japán hallgatót és oktatót fogad a Semmelweis Egyetem is.

Az aktuális pályázatok feltételei és a jelentkezési határidők az alábbi linkre kattintva olvashatók.

Mozer Mária

A képek forrása: Birtalan Ede

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.