Huszonnegyedik alkalommal szervezte meg tudományos fórumát a Semmelweis Egyetem Korányi Frigyes Szakkollégiuma, amelyre több mint 100 előadással jelentkeztek orvostan-, fogorvostan- és gyógyszerészhallgatók az ország különböző egyetemeiről. A kétnapos fórum fővédnöke dr. Merkely Béla rektor, védnöke dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

12 szekcióban összesen több mint 100 előadással jelentkeztek a fórumra orvostan-, fogorvostan- és gyógyszerészhallgatók az ország különböző egyetemeiről. A 24. Korányi Frigyes Tudományos Fórum főszervezője, Antal Dóra szakkollégista a megnyitón elmondta: idén minden szekcióban interaktív poszterprezentációs versenyt is hirdettek, továbbá meghívott előadók is színesítik a programot.

A fórumra bírálóként vagy plenáris előadóként közel 40 szaktekintélyt hívtak meg, közülük sokan a Semmelweis Egyetem munkatársai, oktatói. A fórum lényege alapvetően nem a versengés, hanem az, hogy lássuk meg a másik tudományos kutatásában a szépséget, valamint keressük a kooperáció lehetőségét – emelte ki.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a fórum fővédnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: rektorként külön hangsúlyt fektet a fiatal, még a graduális képzésben részt vevő hallgatók tudományos tevékenységére. Szólt a tudományos műhelyek fontosságáról, mint mondta, ezek a sejtjei, alapegységei annak a munkának, ami az egyetemet a hazai felsőoktatási intézmények között az első helyre repíti. Kiemelte, hogy a Korányi Frigyes Szakkollégium nemcsak egy kollégium, hanem egy önképző, saját kurzusokat szervező intézmény. Rektorként nem lehet más célom, mint hogy az egyetemet a lehető legnagyobb magasságokba emeljem, és Önök ebben főszerepet játszanak – jelentette ki, hozzátéve, hogy az innen kikerülő tehetségek a későbbiekben TDK-sból PhD-sok, posztdoktorok és kollégák lesznek; ez az egyetem humánerőforrás stratégiájának legfontosabb eleme. „A felfedezés öröme minden bizonnyal a legfelemelőbb, amelyet ember érezhet” – idézte a rektor Claude Bernard-t.

Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár – aki 1985-ben hallgatóként maga is a Korányi Frigyes Szakkollégium alapítói közé tartozott – úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy az alapításkor megteremtődött szellemiség ma is él, és az összetartó gondolkodás az, ami összefogja a szakkollégium köré szerveződött közösséget. Az államtitkár közös gondolkodásra hívta a hallgatókat a jövő egészségügyéről és hangsúlyozta, hogy várják az ezzel kapcsolatos gondolatokat, ötleteket. A tudományos fórumról azt mondta: egy ilyen rendezvény mindig előreviszi az aktuális kutatási eredményt, és mindig többé válik az, aki előadja és az is, aki meghallgatja.

A kétnapos program nyitóelőadását dr. Katona István, az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézet (KOKI) Lendület Molekuláris Neurobiológiai Kutatócsoportjának vezetője tartotta. Előadásában beszélt arról, hogy amerikai munkaerőpiaci kimutatások szerint az élettudományi kutató a világ öt legjobb hivatása között kapott helyet. Ehhez a munkához alázatra, nyitott szellemiségre és belső tűzre egyaránt szükség van, legnagyobb értéke pedig a szellemi szabadság, ugyanakkor heuréka addikcióhoz is vezethet – mutatott rá. Mint érzékeltette, egy jelentősebb felfedezés olyan dopamin felszabadulással jár, ami körülbelül felér az első csók által kiváltott hatásokkal. Ugyanakkor a világ legnehezebb pályája is abból a szempontból, hogy tudni kell mindig újra felállni a sikertelen kísérletek után. Dr. Katona István kitért a THC agyra gyakorolt hatásaival, ennek molekuláris hátterével kapcsolatos kutatásaikra is. Mint emlékeztetett, az elmúlt évtizedekben kiderült, hogy az idegrendszer sejtjei olyan kémiai molekulákat termelnek, amik sok szempontból mimikálják a kannabisz növény hatását, illetve a növény hatása azokat a jelpályákat befolyásolja, amelyek az idegsejtek közötti beszélgetésben rendkívül fontosak. Szólt a CB1 kannabinoid receptor működésének felderítéséről, a kannabisz terápiás jelentőségére és mellékhatásaira is kitért, valamint bemutatta egyebek mellett az általuk használt STORM szuper-rezolúciós mikroszkópiát. 

Az esemény „Az orvos-, egészségtudományi és gyógyszerészképzés tudományos műhelyeinek fejlesztése” című, EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00009 számú pályázat keretében valósult meg.  

 

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.