A Semmelweis Orvostörténeti Könyvtárban mutatták be Simon Katalin: Sebészet és sebészek Magyarországon (1686-1848) című könyvét.

kapronczayA bemutatón elsőként dr. Kapronczay Károly, a Magyar Orvostörténelmi Társaság főtitkára mondott néhány szót a most bemutatott könyvről, ami a szerző doktori disszertációjának egy kicsit átdolgozott változata. Dr. Kapronczay Károly, mint a szerző témavezetője elmondta, Simon Katalin szinte már családtagnak számít, hallgatóként is nagyon sokat járt a könyvtárba kutatni.

molnárA kötetet dr. Molnár László, a Semmelweis Egyetem Levéltárának vezetője ismertette, aki elmondta, hogy a szerzőnek, Simon Katalinnak ez az első könyve. A Sebészet és sebészek Magyarországon (1686-1848) című könyv a Semmelweis Egyetem levéltári kiadványi sorozatában jelent meg, mivel egyetemtörténeti vonatkozása is van. Dr. Molnár László a bemutatón kiemelte azt a rengeteg kutatómunkát, forrásgyűjtést, azt a mélyfúrást, amit Simon Katalin munkája során végzett. „Ennek a hihetetlen mennyiségű anyagnak a kezelése nem egyszerű dolog, de Simon Katalin nagyon magabiztosan tette ezt meg. Nehéz lesz ebben a témában ezek után újat mondani vagy írni bárkinek is”- mondta a bemutatón a levéltár vezetője.

A két évszám, 1686 és 1848 (Buda visszavétele, illetve a szabadságharc kitörése) ad keretet a munkának. A könyv részletezi azokat a rendeletalkotási tevékenységeket, amik befolyásolták a sebész és orvosképzés szakterületét. Komoly teret szentel a sebészek társadalmi megítélésének, sok egyéni életutat is végigkövet. A szakmának olyan kérdéseit is tárgyalja, ami bölcsésztől nem elvárt (sebészeti eljárások módja), a könyv ennek ellenére mégis nagyon olvasmányos – fogalmazott dr. Molnár László. A bemutató végén a Levéltár vezetője kiemelte, hogy a szerző előtt egy nagyon fényes tudományos pálya áll, és ehhez kívánt neki a továbbiakban sok sikert.

Kiss-Bódi Bernadett