Hagyományosan idén is nyílt nappal várta a végzős középiskolásokat a Semmelweis Egyetem három kara. A minden eddiginél népszerűbb rendezvényt az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK), a Fogorvostudományi Kar (FOK) és az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) Hallgatói Önkormányzata szervezte.

„Az esemény célja, hogy tartalmas információk átadásával segítse a továbbtanulók választását” – nyitotta az eseményt dr. Szél Ágoston rektor. Kiemelte: a Semmelweis Egyetem másodízben kapott Kutatóegyetem minősítést, ráadásul magas színvonalú kutatómunkáiban kiemelkedő tanulói a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program segítségével akár már medikusként részt vehetnek. Hozzátette: igazán büszke lehet tehát, aki bekerül ebbe a patinás, nagyhírű, színvonalas képzést nyújtó intézménybe.

dr. Kellermayer Miklós

„Akik most ide eljöttek, a legszentebb szakma iránt fejeznek ki érdeklődést, ez egy eskühöz kötött hivatás a nap 24 órájában” – kezdte előadását dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese. Kifejtette: az egyetem küldetése az oktatás, a gyógyítás és a kutatás. Ennek keretein belül az orvosképzés olyan osztatlan mesterképzés, mely során az oktatók elméleti, preklinikai, illetve klinikai területeken szerveznek képzési modulokat. A  Szkill Centrum segítségével pedig lehetőség nyílik már az első évfolyamtól a gyakorlati készségekre koncentrálni. Kiemelkedő hallgatóknak ad kiugrási lehetőséget a Tudományos Diákkör, a Korányi Szakkollégium, a Kerpel-Fronius Tehetségkutató Program, illetve külföldi cseregyakorlatokra is lehet jelentkezni.

dr. Dinya Elek

„A Egészségügyi közszolgálati Karra az egészségügy társadalmi és gazdasági környezetének folytonos változása, illetve a finanszírozás területén módosuló jogi és gazdasági szabályozások miatt van szükség” – osztotta meg dr. Dinya Elek, az Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánhelyettese, az Egészségügyi Informatikai Fejlesztő és Továbbképző Intézet igazgatója. A kar hallgatói megfelelő egészségügyi ismeretek mellett informatikai, közgazdaságtani, jogi és menedzsment ismeretekkel is gazdagodnak, így a képzés végére komplex szakemberekké válnak. Mivel a képalkotó eljárástól a robottechnológiáig számos informatikai eljárás válik egyre ismertebbé az egészségügyben, így egyre nagyobb szükség lesz e szakirányra. Az intézetvezető kiemelte: a náluk végzetteknek lehetőségük lesz egészségügyi informatikai eszközöket tervezni és működtetni egyaránt.

dr. Gerber Gábor

Dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánhelyettese bizakodó: mivel hazánkban közel kétezer ember jut egy fogorvosra, így az egyetem elvégzése után könnyű elhelyezkedni. Ráadásul az Oktatási Centrum európai színvonalú, tele önálló kezelési helyiségekkel, ahol a hallgatók gyakorlatban is elsajátíthatják a fogászatot. A dékánhelyettes szerint Hippokratész óta tudjuk: az orvoslás holisztikus, tehát testet, lelket egyaránt kell gyógyítani, és mivel ez a fogorvosokra is vonatkozik, nekik is tisztában kell lenniük az orvoslás alapjaival.

„Nehéz 18 évesen eldönteni, milyen szakmát is válasszunk, ezzel én se voltam másképp, de amit ma csinálok, az minden korábbi elképzeléseimet felülmúlja” – ismerte el dr. Fritúz Gábor, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika oktatásvezetője. A Szkill- és Szimulációs Központ vezetője szakmájában azt tartja egyedinek, hogy a páciens a műtét idejére megkéri: vegyék át a kontrollt életfontosságú szervei fölött. „Vagyis egy kicsit ők maguk legyünk” – fogalmazott.

RS8056_20131111-IMG_6009-SE-nyilt-nap-net-scr

Az előadások után a diákok kis csoportokban vehettek részt többek között sebészeti bemutatón az egyetem oktatóműtőjében, interaktív szervdemonstráción a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézetben, illetve az Orvosi Biokémiai Intézet kísérletein. A nap folyamán kiállítás keretében mutatkozott be a Tudományos Diákköri Tanács, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete, a kollégiumok képviseletei, illetve a Hallgatói Önkormányzat és a Szinapszis Magazin.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.