20130402-IMG_4048-sotonyi-feketegyorgy-kerpel-webLeköszönt a Semmelweis Egyetem Tehetséggondozó Tanácsának elnöki posztjáról dr. Sótonyi Péter, aki a kezdetektől, 2007-től töltötte be ezt a tisztséget. Április 1- től az elnöki feladatok ellátására dr. Fekete Györgyöt kérte fel dr. Szél Ágoston. A rektor az erről szóló bejelentés kapcsán kiemelte: a tehetséggondozó program az egyik legfontosabb, legnélkülözhetetlenebb eleme az egyetemnek, melynek a kutatóegyetemi cím elnyerésében is komoly szerepe volt.

Dr. Szél Ágoston rektor úr úgy látja, a program sikeressége – a tagság aktivitásán kívül – annak is köszönhető, hogy olyan karizmatikus egyéniség volt az elnöke, mint dr. Sótonyi Péter egyetemi tanár. Köszönetet mondott neki az elmúlt évek értékes munkájáért, és reményét fejezte ki, hogy továbbra is a tanács tagja marad.

20130402-IMG_4077-sotonyi-feketegyorgy-kerpel-web

Dr. Sótonyi Péter professzor elmondta, hogy a múlt év végén döntötte el, megválik a vezetői funkciótól, mert idén tölti be a 75. életévét. Az egyetemen eltöltött ötven évem alatt ilyen kiváló társasággal, mint ez, nem dolgoztam együtt – fogalmazott. Véleménye szerint nagyon jó döntés volt az egyetem szenátusa részéről, hogy hét évvel ezelőtt létrehozta a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programot, amelyben óriási szerepe volt dr. Csermely Péter professzornak is. Mint mondta, a tehetséggondozó program nagy érték, működtetése stratégiai kérdés, és az egyetem az utánpótlását alapozza meg a programba bekerülő hallgatókkal. Valamennyiünk számára élmény, hogy ilyen kiváló hallgatók között lehetünk – jelentette ki. Külön kiemelte a tanács titkára, dr. Szabó Attila docens, és Szluka Bea koordinátor munkáját.

20130402-IMG_4033-sotonyi-feketegyorgy-kerpel-webDr. Fekete György, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára megköszönte a megtisztelő bizalmat, majd elmondta, hogy meglepte a felkérés, amit a körülmények megismerése után örömmel vállalt el. A választás több okból esett rá: kezdettől tagja a Tehetséggondozó Tanácsnak, Kerpel-Fronius Ödön professzor tanítványa, majd tanszéki utóda, a II. sz. Gyermekklinika igazgatója volt. Az egyik fontos emléke az, hogy amikor pályakezdőként állásra jelentkezett Kerpel professzornánál, aki annak ellenére, hogy csak egy üres klinikai hely volt, felvette őt egy másik tehetséges frissdiplomással együtt. Kerpel professzor sokoldalú, kiemelkedő személyisége, orvosi és tudományos példája életre szóló hatású volt – fűzte hozzá. A vele kapcsolatos legnagyobb élményének azt tartja, hogy megtapasztalhatta: a világhírű tudós milyen kedvességgel és türelemmel, ugyanakkor szinte atyai szigorral foglalkozott a fiatalokkal. „Hálával és nagy tisztelettel gondolok rá” – mondta.

Álláspontja szerint a tehetséggondozó program kiválóan működik, hiszen eddig is megragadtak minden alkalmat arra, hogy támogassák a fiatal tehetségeket. Hozzátette: az elképzeléseiről azután tud majd nyilatkozni, ha jobban megismeri a támogatási és egyéb lehetőségeket, de mindent elkövet annak érdekében, hogy további anyagi forrásokat tudjanak bevonni a programba.

Dr. Fekete György idén március 15. alkalmából átvehette a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést a négy évtizedes oktató, gyógyító és kutató tevékenysége elismeréseként. „Idén 45. éve dolgozom a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, a kitüntetés kapcsán gondoltam át, hogy milyen hosszú idő is ez! ”– jegyezte meg. Mint mondta, szívesen dolgozik a fiatalok és az egyetem érdekében, amíg ereje engedi.

T-Sz.Sz.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.