RS17004_KA-20140512-IMG_0020-kerpel-nap-scrNégy középiskolával bővült a Semmelweis Egyetem partneriskolai programja, az erről szóló oklevelet a Semmelweis Szalonban rendezett Kerpel Tehetségnapon vehették át az iskolák képviselői.

Dr. Fekete György, a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Program Tanácsának elnöke hangsúlyozta: a partnerközépiskolák, illetve a jövendő pályájukon gondolkodó diákok fontos forrást és hátteret jelentenek az egyetemnek. Az év második felében mindig egyre nagyobb számban látogatnak középiskolások a klinikákra, intézetekbe, és egy-egy nagy impulzust jelentő látogatás fontos lépés afelé, hogy a legjobbak a Semmelweis Egyetemet válasszák tanulmányaik helyszínéül.

RS17023_KA-20140512-IMG_9941-kerpel-nap-scrDr. Szabó Attila, a tehetséggondozó tanács titkára utalva az amerikai szemléletre úgy fogalmazott, a tehetségeknek a határaikat kell feszegetniük. A Kerpel program ehhez a lehetőséget próbálja megadni, mellyel a fiataloknak élniük kell. Emlékeztetett arra, hogy a mostani oklevél-átadással az eddig 19 tagú partneriskolai hálózat egészül ki. Úgy fogalmazott, bízik abban, hogy az újonnan csatlakozók is érezni fogják, hogy az egyetem nemcsak saját hallgatóihoz, hanem a középiskolákhoz is kötődik, hiszen a tehetséggondozást minimum a középiskolában el kell kezdeni.

RS17019_KA-20140512-IMG_9956-kerpel-nap-scrAz oklevelek átadása előtt dr. Tímár József, oktatási rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket, aki visszaemlékezett arra, hogy még a Kerpel program előtt dr. Csermely Péter szervezte a középiskolás diákkutató programot, és sok tizenéves találkozott már akkor is a tudománnyal először a Semmelweis Egyetemen. Örömteli, hogy ez a kapcsolatrendszer szélesedik, nemcsak számban, hanem regionálisan is – mondta, utalva arra, hogy váci, balassagyarmati, pásztói és rétsági iskolát is találunk az új csatlakozók között. A rektorhelyettes hangsúlyozta: a tudomány szeretete nagyon hamar eldől, és jó, ha a gyerekek közvetlenül az egyetemen, a tudományos közösségen keresztül kerülnek kapcsolatba ezzel a területtel.
Ezt követően négy olyan Semmelweises hallgató, dr. Marosi Attila, Wettstein Dániel, Trojnár Eszter és Kolossváry Márton, tartott előadást, akik a Kerpel Tehetséggondozó Programon keresztül jutottak valamilyen ösztöndíjhoz, és annak segítségével tudományos munkát végeztek.

RS17010_KA-20140512-IMG_9985-kerpel-nap-scrA Kerpel Nap tudományos programját követően dr. Szabó Attila egyebek mellett egy Einstein-idézet ajánlott a középiskolák képviselőinek figyelmébe, melynek üzenete, hogy szüntelenül kérdezni kell, hiszen nem véletlenül kaptuk a kíváncsiságot.
A program második felében a Kerpel programban részt vevő hallgatók kulturális műsora hangzott el. Kolossváry Márton zongoradarabot adott elő, Pálya Fanni verset mondott, dr. Bencsáth Zsófiától hegedűszólót hallhattak, dr. Orosz Ádám Schubert-dalokat énekelt, zongorán kísérte Tóth Ambrus, Riczu Alexandra pedig néptáncolt.

Dobozi Pálma

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.