2012. augusztus 22. és 25. között Budapesten került megrendezésre a Nemzetközi Vese Alapítványok Szövetségének 13. évi rendes kongresszusa. A négynapos nemzetközi konferencia célja volt, hogy áttekintse a nephrológia fejlődését és gondjait, összegezze a vese-alapítványok eredményeit, különös figyelmet fordítva a szervező ország vesegyógyászatának helyzetére és alapítványainak gondjaira, lehetőségeinek, nemzetközi együttműködéseinek feltárására, elősegítve a vesebetegek gyógyítását, oktatását.

A résztvevők balról jobbra: Marianne Vannegoor (Anglia), IFKF elnökségi tag, Guillermo Garcia Garcia (Mexikó) IFKF megválasztott elnök, John Feehally (Anglia) Nemzetközi Nephrologiai Társaság elnöke, László Rosivall (Magyarország) IFKF Kongresszus elnöke, elnökségi tag, Timur Erk (Törökország) IFKF elnöke, György Reusz (Magyarország) MANET elnöke

A konferenciára – orvosoktól kezdve az egészségügyi szakembereken át a vesebetegekig – a világ minden tájáról érkeztek résztvevők. A szinte már multinacionális cégként működő hatalmas vagyont mozgató nagy nemzeti alapítványokon (amerikai, ír, holland, stb.) kívül a világ 25 országát képviselve jelen voltak a közepes, illetve az „egyszemélyes” jótékonysági alapítványok vezetői is, Mexikótól Malajziáig, Irántól a Fidzsi-szigetekig, Japántól Indiáig.

Ez a konferencia az eddigi tapasztalatok alapján a rendező országban igen komoly hatással van a szakma, az egészségügyi hatóságok, a betegek és a társdalom együttműködésének alakulására és nagyban hozzájárul a veseelégtelenség, mint népbetegség fontosságának jobb megértéséhez, eredményesebb megelőzéséhez és a betegek rehabilitációjához.

A konferencia elnöke prof. dr. Rosivall László, az IFKF vezetőségi tagja, aki 1987-ben hozta létre a Magyar Vese-Alapítványt, azzal a fő céllal, hogy segítse a hazai nephrológia fejlődését, vagyis a tudományos kutatást, oktatást, megelőzést, diagnosztikát, terápiát, dialízist, transzplantációt és rehabilitációt. A Professzor nevéhez fűződik a „World Kidney Day” megalapítására tett javaslat 2000-ben. A Magyar Vese-Alapítvány az elmúlt 25 év alatt alapvető szerepet játszott abban, hogy a magyar vesegyógyászat ismét nemzetközi elismerésnek örvendjen, mely szerepet ezen konferencia megszervezésével is tovább növeli.

A kongresszus első napján, magyar nyelven a magyar betegek, illetve a magyar szakdolgozók számára foglalták össze a legjobb hazai szakemberek az új krónikus betegségekkel kapcsolatos szemléletet, a hazai pszichonephrologiai eredményeket, a prevenciós rehabilitációs úttörő törekvéseket. Ez utóbbiban különösen jelentős szerepet játszik Polner Kálmán a Szent Margit Vesealapítvány elnöke. A kongresszus a Gerbeaud Házban zajlott. A Vörösmarty téren a betegek nagy sikerű tai-chi bemutatót tartottak bizonyítva, hogy a mozgás minden fajtája kiváló eszköze a rehabilitációnak. A külföldi szakemberek elismeréssel szóltak az eredeti magyar krónikus betegellátási megközelítésről, a Bálint csoportokról, a beteg táborokról, a dialízis állomásról, melyben a betegek maguk is dolgoznak, valamint a betegek alapítványi aktivitásáról. Az e témában az előadásokhoz kapcsolódó poszterek kiemelt díjakat nyertek. Külön előadás szólt a nemrég létrejött Magyar Nemzeti Veseprogramról is, melyet Reusz György a Magyar Nephrologia Társaság elnöke tartott. Az összejövetelen a kutatók és ipari fejlesztők részletesen ismertették, hogy hol tart a hordozható művese készülék ügye; még jónéhány évet kell várnunk az elterjedéséig.

A kongresszus egyik legsikeresebb programja a hazai és nemzetközi nephrologiai vezetők kerekasztal vitája, megbeszélése, melyet sajtókonferencia követett. Az eseményre villámlátogatásra hazánkba érkezett prof. dr. John Feehally (Anglia) a Nemzetközi Vese Társaság elnöke, hogy részt vegyen a vitán, jelenlétével hangsúlyozza a Vese Világnapja mozgalom fontosságát, az alapítványok jelentőségét és aláírja a Rosivall László által megfogalmazott Nemzetközi Vese Alapítványok Szövetsége Budapesti Deklarációját. Ennek üzenete, hogy a krónikus vesebetegségek megelőzése, eredményes ellátása, a betegek rehabilitációja össztársadalmi összefogást, illetve összehangolt cselekvést igényel. Új szemléletre, holisztikus (bio-psycho-szoció-spiritual) megközelítésre van szükség, melyben a beteg maga, a környezet, a család, a társadalom legalább olyan fontos szerepet játszik, mint az orvos. A program további részletei és a deklaráció eredeti szövege az IFKF honlapján megtalálható (www.ifkfbudapest.com).
A szakmai program, a magyar vesebetegek egészségügyi ellátása, a környezet, a szervezés és nem utolsó sorban a helyszín, valamint a kiváló magyar konyha, az esti dunai hajózás, a magyar borok résztvevők általi értékelése igazi elismeréshez és sikerhez vezetett.

R.L.