Fotók: D. Kiss Balázs

A megfelelő kézmosás fontosságára is felhívta a figyelmet a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara (ETK) a Kutatók éjszakáján. Az ETK több mint húsz programjának egyikén bárki kipróbálhatta azt a speciális, alapvetően a szakdolgozók oktatására használt gépet, amely uv-fény segítségével megmutatja, sikerült-e minden kórokozót eltávolítani. Az előadást meghallgatók többségének nem volt teljesen fehér a gépbe helyezett keze, vagyis maradt rajta szennyeződés.

Balogh Zoltán, az ETK Ápolástan Tanszékének vezetője azt hangsúlyozta: első próbálkozásra jóformán senki nem tud megfelelően kezet mosni. Egy átlagos ember jó esetben 5-10 másodpercet tölt el a kézmosással, míg ahhoz, hogy a megfelelő eredményt elérjük, legalább 30-45 másodpercig kellene a kezünket tisztítani. Pedig a jó technika elsajátítása nemcsak a kórházi dolgozók számára fontos, hanem mindenkinek, különösen azoknak, akik beteget ápolnak otthon, vagy ahol kisgyermek van a családban.

A különböző fertőzések, így a speciális kórházi fertőzések jelentős része is megelőzhető lenne megfelelő kézhigiénével – mondta Raskovicsné Csernus Mariann tanársegéd, aki a programon több nemzetközi adatot is ismertetett. Ezek szerint világszerte évente három és fél millió gyermek hal meg a nem megfelelő kézmosás következtében, a hepatitis C terjedését is elősegíti a hanyag kéztisztítás.

Raskovicsné Csernus Mariann azt hangsúlyozta: a kézmosásnál leggyakrabban kimaradó területek a hüvelykujj, az ujjak köze és a körmök alatti terület. Mindenképpen folyó víz alatt kell kezet mosni, lehetőleg fertőtlenítő hatású folyékony szappannal. A felkent szappant legalább 15 másodpercig hagyjuk a hatni, majd csak ezt követően öblítsük le, s papírtörölközővel szárítsuk meg a kezünket.

Fontos tanács, hogy a komputerek billentyűzetén általában jelentős mennyiségű baktérium található, így számítógépezés közben enni, inni kifejezetten veszélyes. A kézmosásra fókuszáló programmal az egyetem névadójának, Semmelweis Ignácnak a küldetését is folytatta az ETK. Az „anyák megmentője” vezette be a szülészeti ellátásban a klórvizest kézmosást, elsőként ő ismerte fel a kézmosás jelentőségét, lecsökkentve ezzel a gyermekágyi láz előfordulását. DP