Az emberiséggel egyidős a versengés, ez a tudományban és a sportban is így van. Az egészséges kompetencia és a nemes versengés talán az egyik legmeghatározóbb hajtóereje az emberiség előrehaladásának – ezekkel a szavakkal nyitotta meg dr. Szél Ágoston rektorhelyettes a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a XXVI. Nyári Universiadén részt vett 24 magyar egyetem és főiskola közös rendezvényét, a világverseny magyarországi záróünnepségét.
Véleménye szerint az orvostudományi egyetem és a testnevelési kar a tíz év közös munka során rengeteget tanult egymástól. Az integráció ezernyi eredménye mellett büszkeséggel tölt el minket, amikor együtt örülhetünk a TSK az Universiadén nyújtott kiváló teljesítményének – fogalmazott.
Szél Ágoston gartulált a sportolók és az edzők sikeréhez, majd kiemelte: ízig vérig egyetemi és magyar emberként mind a 24 felsőoktatási intézmény sikerét a magáénak érzi.

Dr. Sárközy Tamás, a Magyar Egyetemi-Főiskola Sportszövetség elnöke az ünnepségen arról beszélt, hogy a magyar csapat 15 éve nem ért el a mostanihoz hasonló jó eredményt egyetlen Universiadén sem. A magyar csapat 150 ország közül a 16. lett, a versenyzők a 24 lehetséges sportágból 16-ban indultak. A kiváló eredmény tanulsága szerinte az, hogy vissza kell állítani az Univesriade tekintélyét.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára jelezte, a Gerevich Aladár-sportösztöndíj kerete mostanra már elérte az egymilliárd forint és mindent megtesznek az eredményes egyetemi-főiskolai sportéletért.

Dr. Tóth Miklós, az SE TSK dékánja a rendezvényen hangsúlyozta, szeretné, ha ezt az ünnepséget kétévente, minden Universiadé után megtartanák és fejet hajtanának azok előtt a sportolók előtt, akik nem csak kiválóan tanulnak, hanem kiváló sportteljesítményt is nyújtanak.

Az Universiadén részt vevő hallgatónak azt mondta, ők a leltéteményesi az egyetemi és főiskolai sportéletnek, annak az elveszett nemzeti kincsnek, amit az elmúlt húsz évebn sikerült majdnem teljesen felszámolni. Ideje ezt ismét talpra állítani! – szögezte le a dékán.
A kínai Sencsenben rendezett nyári Universiaden hat TSK-s hallgató ért el pontszerző helyet. Közülük is kiemelkedett Veres Kata és Tóth Balázs teljesítménye. Előbbi versenyző a kisöbű sportpuska 50 méteres számában, míg Tóth a +87 kg-os taekwondosok mezőnyében szerzett bronzérmet.
További helyezettek: Erős Brigitta, Hercsel Flóra és Sipos Nóra, a ritmikus gimnasztika csapat tagjaként negyedik, Hamar Balázs pedig a férfi kard csapat vívójaként ötödik helyezést ért el.

Az ünnepségen Kiváló Sportteljesítményért plakettet és oklevelet kapott Cseh László (úszás – három aranyérem), Deák Nagy Marcell (400 méteres síkfutás – aranyérem), Szényi Péter (egyéni párbajtőr – aranyérem), Nagy Péter (súlyemelés – ezüstérem), Orbán Éva (női kalapácsvetés – ezüstérem), Budai Dániel, Hanczvikkel Márk, Szényi Péter (férfi párbalytőr csapat – bronzérem), Kotsis Edina (taekwondo -62 kg – bronzérem), Tóth Balázs (taekwondo +87 kg – bronzérem), Veres Kata (kisöbű sportpuska 50 méter – bronzérem).

T-Sz.Sz.

Korábbi cikkeink (1., 2.) az Universiadéról.

Galéria

1kép