Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (SE TSK) dékánja szerint a 26. nyári Universiadé a magyar csapat számára az egyik legsikeresebb minden eddigi főiskolai- és egyetemi világverseny közül.
Miután eltöltött néhány napot a nyári Universiadé helyszínén, a kínai Sencsenben úgy vélekedett: sokan alulértékelik az egyetemi világjátékokat, pedig a méreteit és a minőségét tekintve is vetekszik az olimpiával. A rendezvényen több mint 8 ezer sportoló vesz részt, köztük több olimpikon és világbajnok.

Az egyetem szempontjából lényegesnek tartja, hogy az Universiadéra kiutazott 104 fős magyar sportolói csapat – amelynek tagjait 33 felsőoktatási intézmény diákjai teszik ki – nagyjából egynegyede a SE hallgatója.  A Semmelweis Egyetemről 25-en érkeztek a megmérettetésre Sencsenbe, míg a második legtöbb hallgatót a Debreceni Egyetem küldte, ahonnan nyolcan vesznek részt az Universiadén.
Tóth Miklós kiemelte: az elmúlt évek talán legerősebb csapata utazott Kínába, köszönhetően a Magyar Egyetemi- és Főiskolai Sportszövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a sport szakállamtitkárság támogatásának.

Magyar atléták az Universiadén - forrás: www.masz.hu

Magyarország eddigi mérlege az Universiadékon: 112 arany-, 92 ezüst-, 98 bronzérem. A legutóbbi, 2009-ben, Belgrádban rendezett viadalon 1 első, 2 második és 5 harmadik helyezést értek el a magyar fiatalok. Hazánkat a következő sportágakban képviselik versenyzők Sencsenben: aerobik, asztalitenisz, atlétika, judo, íjászat, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, sportlövészet, súlyemelés, szörf, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda.

A magyar csapat öt arany, két ezüst és három bronz érmet szerzett. A nyári Universiádén a TSK hat hallgatója ért el pontszerző helyet. Veres Kata bronzérmet szerzett kisöbű sportpuska 50 méteres számban, Tóth Balázs szintén a dobogó harmadik fokára állhatott fel a +87 kg-os cselgáncsozók mezőnyében. Erős Brigitta, Hercsel Flóra és Sipos Nóra a ritmikus gimnasztika csapat tagjaként negyedik, Hamar Balázs a férfi kard csapat vívójaként ötödik helyezést ért el. Részletek és éremtáblázat az Universiadé hivatalos oldalán.

T-Sz.Sz.