A Mária utcai Szemészeti Klinika terveit Gróf Apponyi Albert miniszter rendelte meg Korb és Giergl építészektől. Az építkezést 1907 -ben kezdték meg és egy év alatt, 1908-ra be is fejezték. A Budapesti Szemklinika a bécsi Szemklinika után másodikként épült meg Európában. A kor követelményeit mindenben teljesítette, ambuláns betegellátó helyiségekkel, fekvőbeteg szobákkal, mÚtővel, orvosi szobákkal, könyvtárral is rendelkezett.

A Mária utcai Szemészeti Klinika 2008-ban fogja ünnepelni 100 éves fennállását. Nemcsak Budapest magas szintÚ szemészeti ellátása miatt fontos ez a 100 éves folyamatos szemészeti tevékenység, de az épület- a magyar szemészet „bölcsője” és ápolója is.

Ebben az épületben tevékenykedtek olyan szemorvos nagyságok, mint Grósz Emil, Blaskovics László, ifj. Imre József, Nónay Tibor, Németh Béla, Imre György egyetemi tanárok.

A Klinika vezetésének feltett szándéka, hogya 100 éves évforduló alkalmából az intézmény visszakapja külső és belső megjelenésében is azt a formát, amelyet tervezői elképzeltek. Szeretnénk modernizálni a betegellátást, az előjegyzést, szeretnénk felújítani az ambulanciát és az egyéb betegfogadó helyiségeket és részben az épület külső megjelenését is.

Ennek első lépcsője volt a külső homlokzat részleteges felújítása, amelyet a tavalyi évben a Fővárosi Önkormányzat Település Értékvédelmi Pályázatán elnyert 3 millió forintos alap tett lehetővé. Ezt az alap összeget a Semmelweis Egyetem vezetése nagylelkÚen kiegészítette 4 millió forinttal, továbbá a Klinika Schulek Vilmos Alapítványára érkező 2 millió forintos adomány járult hozzá a felújítási költségek előteremtéséhez.

A pályázati- és kiviteli terveket Schrammel Zoltán okleveles építészmérnök készítette el, magas fokú igényességgel, amelyért ezúton mondunk köszönetet, a felújítási munkálatokat végig követte nélkülözhetetlen szakmai tanácsaival. És biztosak vagyunk benne, hogy nélküle nem készülhetett volna el ilyen minőségben a külső homlokzat.

Az Egyetem MÚszaki Főosztálya az év elején a kivitelezésre közbeszerzési pályázatot írt ki, amelyet a Nov-Invest Kft nyert el. A munkálatokat jó minőségben végezték el, amelyért szintén köszönetet mondunk.

Az Egyetem MÚszaki Főosztálya részéről Kapelnerné Szőnyey Éva Főosztályvezető Asszony és Katona Győző mÚszaki ellenőr volt segítségünkre, a munkálatok kivitelezését folyamatosan nyomon követték és szakmai tanácsaikkal elláttak bennünket., amelyet szintén nagyon köszönünk.

A Klinika részéről a felújítást dr. Nagy Zoltán Zsolt igazgatóhelyettes és Jászberényi Valéria intézetvezető főnővér koordinálták. A mai napon birtokba vehetjük a megújult külső homlokzatot és a felújított lépcsőházi nyílászárókat, amelyek reményeink szerint a fÚtési költségek csökkentéséhez is hozzá fognak járulni. Természetesen az épület egészéhez képest ez a felújítás csak egy kis részletet jelent, de feltett szándékunk, hogy a jövőben ezt folytassuk, amelyhez továbbra is számítunk az Egyetem és külső támogatók segítségére. Sajnálatosan ebben az évben a fővárosi település Értékvédelmi Pályázaton nem nyertünk támogatást a munkálatok folytatásához.

Büszkén kiemeljük, hogy a homlokzat felújítása mellett saját erőforrásból felújítottuk a tantermet, egy kezelőt, a második emeleti Női Osztályon és az ambulancia folyosóján 2 ablakot, amelyek állandó hőveszteséget okoztak a deformálódás miatt.

Köszönetünket fejezzük ki mégegyszer a Fővárosi Önkormányzat illetékes hatóságainak és a Semmelweis Egyetem vezetőinek, reméljük jövőre hasonló alkalomból ismét találkozhatunk.