Iktatószám: 76919/KSGFI/2018.

Gazdasági Főigazgatói Tájékoztató
a megindított beszerzési eljárások fedezetemelésének módjáról és a minősítés érvényességének időbeli hatályáról

Amennyiben a folyamatban lévő (köz)beszerzési eljárás eredményes lefolytatása érdekében fedezetemelés szükséges, illetőleg a fedezet forrása vagy összetétele változik, akkor a változás kezdeményezése, illetve dokumentálása a Beszerzési Eljárás Fedezetemelés (a továbbiakban: BEF) sablon használatával történik, függetlenül attól, hogy az eljárás lefolytatása saját hatáskörben, vagy a Beszerzési Igazgatóság közreműködésével történik.

A megemelt fedezet alapján a kötelezettségvállalót a Kötelezettségvállalási Szabályzat szerint kell meghatározni, és a formanyomtatványt vele kell aláíratni.

Az eredeti BML-re hivatkozó BEF-en szereplő új feltételek alapján a beszerzési igény újra minősítésre kerül. Bruttó 1 millió Ft, vagy azt meghaladó fedezetemelés esetén – a folyamatban lévő közbeszerzési eljárások kivételével – a BEF-et még a minősítésre küldés előtt a szakigazgatóságra kell megküldeni szakmai megfelelőség igazolása céljából. Az eljárás során beérkezett legkedvezőbb érvényes ajánlat összege új eljárás megindítását teheti szükségessé.

Központosított közbeszerzési eljárás eredményeképpen megkötött keretmegállapodás második részében lefolytatott eljárások (verseny újranyitás, közvetlen lehívás) során felmerülő – az érintett keretmegállapodásban rögzített – központosított közbeszerzési (KEF) díj mértékéig, valamint KEF keretmegállapodás alapján lefolytatott utazásszervezés esetén nem szükséges külön fedezetemelés (BEF kiállítása). Ha beszerzést igénylő szervezeti egység gazdasági vezetőjének, illetőleg pénzügyi ellenjegyzőjének e-mail-ban történő jóváhagyása alapján a pótlólagos fedezet biztosított, a beszerzési eljárás lefolytatható. A fedezet forrását az eredeti BML-t kiállító szervezeti egység biztosítja.

Az igénylő szervezeti egység által lefolytatott beszerzési eljárás alapján a BML és a BEF minősítésétől számított legfeljebb hat hónapon belül köthető szerződés.

A BEF sablon a Beszerzési Igazgatóság honlapjáról letölthető, ahol a kitöltéssel és alkalmazással kapcsolatos segédlet is megtalálható.

Budapest, 2018. július 31.

 

Baumgartnerné Holló Irén
mb. gazdasági főigazgató