Ikt.szám:  14600-22  /KSGFI/2018.

Tájékoztató valamennyi szervezeti egység gazdálkodási jogkört gyakorló munkatársa részére

Tisztelt Munkatársak!

Tájékoztatom, hogy 2018. július 07-én hatályba lépett a Semmelweis Egyetem Kancellárjának

K/5/2018. (VII. 05.) számú határozata a Kötelezettségvállalási Szabályzat elfogadásáról.

Az új Szabályzat hatálybalépésével egyidejűleg a K/18/2017 (VI. 13.) sz. kancellári határozattal elfogadott Kötelezettségvállalási Szabályzat, valamint a szabályzat alkalmazására kiadott 21404-20/KSGFI/2017. számú gazdasági főigazgatói Tájékoztató hatályát veszti. 

Felhívom a gazdálkodási jogosultsággal rendelkező valamennyi munkatárs figyelmét a Kötelezettségvállalási Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) főbb változásaira: 

I. Eljárásrendi változások

  • Pénzügyi ellenjegyzés fogalma módosult jogszabályi változás miatt: annak igazolása, hogy a szabad előirányzat rendelkezésre áll, a tervezett kifizetési időpontokban a pénzügyi fedezet biztosított, és a kötelezettségvállalás nem sérti a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat.
  • A kötelezettségvállalás dokumentumainál pontosítás történt:
  1. közalkalmazotti jogviszony létrehozására, módosítására irányuló okirat (korábban kinevezési okirat szerepelt).
  • Több év előirányzatát terhelő, nettó 500 ezer Ft-ot és időbeli hatályát tekintve 12 hónap időtartamot elérő kötelezettségvállalás esetén a kancellár a kötelezettségvállaló (eddig az időbeli hatály nem volt rögzítve).
  • Adománygyógyszerek elfogadásának aláírói rögzítésre kerültek.
  • Rögzítésre került, hogy a már korábban rendszeresített CO rendelésszám igénylő lapon szereplő gazdálkodási jogkörgyakorlókra hogyan történik a javaslattétel. Az Aláírás Bejelentő Adatlapot (Szabályzat 1. sz. melléklete) meg kell küldeni a GFO-ra a rendelésszám Kontrolling Igazgatóság által történő kiadását követő 8 napon belül, változás esetén a Bejelentés/Változásbejelentő adatlappal egyidejűleg.
  • Új költséghely létrehozásakor, a felhatalmazottak körében történt változáskor a szervezeti egység köteles 8 napon belül javaslatot tenni a felhatalmazottak személyére a 2. sz. melléklet Gazdálkodás-felügyeleti Osztályra történő megküldésével.
  • Rögzítésre kerül a PHD hallgatók vonatkozásában szükséges adatszolgáltatás rendje és az, hogy a szakmai teljesítés igazoló minden esetben a Doktori Iskola által a hallgató mellé kijelölt témavezető, aki a kötelezettségvállalás dokumentumát is köteles szignálni.
  • Új elemként került a szabályzatba, hogy a rektor a kötelezettségvállaló azon nemzetközi megállapodások, szerződések esetén, ahol a partner nem magyarországi illetőségű felsőoktatási intézmény és a kötelezettségvállalás tárgya oktatás vagy kutatás.
  • Pontosítás történt a helyettesítésre vonatkozóan: „A gazdálkodási jogkörgyakorlók távolléte esetére helyettes jelölhető ki, a helyettesek részére a névre szóló felhatalmazások is az általános szabályok szerint kerülnek kiadásra. A felhatalmazottak akadályoztatása esetén a joggyakorlásra az eredeti joggyakorló jogosult (rektor, kancellár, gazdasági főigazgató)” A felhatalmazottak a gazdálkodási jogkört tovább nem delegálhatják.
  • Az 1. 2. sz. melléklet változott, word formátumban jelen tájékoztatóhoz csatolva – Aláírás Bejelentő Adatlap (ABA), Bejelentés/Változásbejelentő Adatlap (BVA).

II. Nyilvántartással kapcsolatos változások

  • Az SAP HR rendszer informatikai fejlesztés részeként elkészült az SAP Munkaügyi Nyilvántartás Felhatalmazotti Nyilvántartó és Lekérdező modul (továbbiakban: SAP HR modul), melynek keretében létrehozott felületen lehetővé válik a gazdálkodási jogkörök rögzítése, a felhatalmazások kiadása és nyilvántartása. A rendszer teljeskörű bevezetésével a jelenlegi szervezeti egységhez kapcsolódó felhatalmazások kiadásának rendje megváltozik, költséghelyhez, rendelésszámhoz kerül kiadásra a felhatalmazás és megnyílik a lehetősége az elektronikus aláírás bevezetésének. A rendszer teljes körű indítását követően újabb gazdasági főigazgatói Tájékoztató kerül kiadásra.

Kérem, hogy a szabályzatot tanulmányozzák át és fokozottan figyeljenek a változásokból eredő módosított rendelkezések betartására, valamint a Szerződéskötési és a Beszerzési szabályzatban foglaltak összhangjára.

Nyomatékosan felhívom a figyelmet a Szabályzat előírásainak betartására, mivel a jogszerűtlen kötelezettségvállalás a Szabályzatban foglalt szankciók alkalmazását teszi szükségessé.

Budapest, 2018. július

Baumgartnerné Holló Irén

Mellékletek: