Büszkék vagyunk rá, hogy a Semmelweis Egyetem mindig is elkötelezett volt abban, hogy a munkahelyi körülmények javításán túl is segítse a munkatársnők szakmai kiteljesedését és a családi élettel járó nehézségeik megoldását.  

A hagyományos családmodell szerint a férfi dolgozik, pénzt keres, a nő pedig otthon vezeti a háztartást és neveli a gyermekeket. Azonban a ’60-as évektől a nők jogaiért folytatott küzdelem hatására egyre több nő kezdett el dolgozni olyan területeken is, melyeken korábban a férfiak domináltak. Manapság a napi 8 órás (kinél több, kinél kevesebb) fizetett munka mellett, a láthatatlan munka (háztartás, gyereknevelés) nagyobb részét továbbra is a nők végzik, így a munkáltatóknak óriási felelőssége van abban, hogy segítse női munkavállalóit a karrierépítésben és a magánélet kihívásaiban.

A Semmelweis Egyetemen a női munkavállalók aránya kiemelkedően magas: a tízezer fős dolgozói közösség 70%-a nő. Reprezentáltságuk a vezetésben folyamatosan javul ugyan, de ezen folyamat előmozdítására idén Női Vezetői Klubot hoztunk létre, melynek tagjai olyan megtartó közösséget alkotnak, ahol egymást támogatva, jó példákat megismerve inspirálódnak a vezetők, a jó kapcsolatok kialakítása pedig a szakmai életükben, egy-egy közös projekt során is segíti az együttműködést.

A Női Vezetői Klub első féléves programjának előkészítésekor a Családbarát Egyetem Központ célja az volt, hogy a női vezetők kezébe olyan könnyen használható eszköztárat adjanak, mely elősegíti az együttműködést, a problémamegoldást és a csapatszervezést. 

A FranklinCovey szervezetfejlesztő iroda szemléletformáló hét alkalmas tréningje mellett döntöttek, melynek időtartama lefedte az első félév ütemtervét. (Az első félév programjáról itt olvashat részletesen.)

2023. november 8-án kezdetét vette a Női Vezetői Klub második féléves programja. Az összejövetelek során olyan szakmájukban értéket alkotó előadókkal, nőkkel találkozhatnak a vezetők, akiknek gondolatai inspirálóak és követendő példaként szolgálnak.

Az őszi program első előadója Dr. Győrffy Zsuzsa, a Magatartástudományi Intézet egyetemi docense volt, akinek fő kutatási területei a kiégés és stressztényezők, megküzdés, a digitális egészségügy kihívásai és az orvosok, orvostanhallgatók testi-lelki egészsége. Dr. Győrffy Zsuzsa társalapítója és kuratóriumi tagja A Gyógyító Nőkért Alapítványnak. A számos tudományos díjjal elismert oktató ezúttal egy interaktív, gondolatfelvető előadást tartott a klubtagoknak a vezetők közötti nemi különbségekről, a nőies/férfias vagy inspiráló vezetésről.

A november végi összejövetelen Dr. Fekete Andreát, a Gyermekgyógyászati Klinika első női professzorát láttuk vendégül, aki nemzetközileg elismert kutatóorvos, számos rangos tudományos díj birtokosa, a szöveti hegesedés kezelését célzó nemzetközi szabadalom feltalálója, a SigmaDrugs nevű biotech start up cég társalapító ügyvezetője és három gyermek édesanyja. Dr. Fekete Andreával tudományos pályafutása és korábbi TEDX előadása kapcsán arról is beszélgettünk, hogy milyen nehézségekkel szembesülhet egy nő a szakmai, tudományos életben, milyen módszerekkel kezelhetők a ma is létező előítéletek.

A Női Vezetői Klub januárban újabb kiváló előadókkal folytatódik.

Galéria

7kép