A látás hónapja mozgalmat a Magyar Látszerész Szövetség indította útjára 18 évvel ezelőtt. Az életkorral összefüggő változások, valamint életmódbeli hatások (pl. számítógép előtt végzett munka) komoly terhelésnek teszik ki látásunkat.

A látáscsökkenés ráadásul fokozatosan alakul ki, így észrevétlenül megszokott állapottá válhat, mely nagyban megnehezíti felismerését, azonban mindennapi tevékenységeinket észrevétlenül megnehezíti. A környezetünkből érkező információk csaknem 90 százalékát a szemünkön keresztül kapjuk, így rendkívül fontos, hogy évente szemészeti szűrésen vegyünk részt, még akkor is, ha nincs panaszunk. A szemészeti vizsgálat során nem csupán a látásromlás mértékére derülhet fény, de sok más betegség tünete is felismerhető a szemek állapotából (pl. keringési zavarok, cukorbetegség).

Az általános szemészeti vizsgálat alkalmával a szakorvos felméri a szem egészségi állapotát, sor kerül a látásélesség vizsgálatra és diagnosztizálja az esetleges látászavarokat.

Júliustól szemészeti vizsgálattal bővült a Családbarát Egyetem Program  szűrővizsgálati palettája, így a Semmelweis Polgároknak lehetőségük van az egyetemen belül elvégeztetni ezt a rendkívül fontos vizsgálatot. 

(Felhívjuk figyelmét, hogy a szűrőprogramok célja a komoly betegségek megelőzése, azok korai felismerése. Akut egészségügyi problémával kérjük, forduljon háziorvosához.)

Amennyiben a szűrés során látásromlást diagnosztizál szakorvosa, a Sértz Optika 30-50% közötti engedményt biztosít az egyetemi dolgozóknak és hallgatóknak a kontaktlencsék, szemüveglencsék és szemüvegkeretek árából.