Életmódváltó program indult a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetében az egyetemi munkatársak számára. A három hónapon át tartó folyamat során olyan innovatív és komplex rendszerbe vonják be a résztvevőket, aminek elsajátításával az elért eredmények tartósan megőrizhetők.

Az életmódváltó program kardiológus-sportorvos szakorvos, gyógytornász, dietetikus, pszichológus kollégák közreműködésével négy pillérre támaszkodik: orvosi vizsgálattal – különös tekintettel az esetlegesen meglévő krónikus betegségekre –, egészségügyi állapotfelméréssel (étkezési napló, InBody testösszetétel analízis), és az egyéni életmódváltó célok meghatározásával indul.

Forrás: pixabay.com

Az úgynevezett Medical Fitness program a mozgás-gyógyszer koncepciójára épül, hetente több alkalmas, egyénre szabott, szakemberek által felügyelt gyógytornákkal, edzésekkel. Folyamatosak a dietetikai, illetve a csoportos pszichológiai tréningek a résztvevőknek, és szükség szerinti egyéni konzultáció mellett egészséges főzőtanfolyamokat is szervezünk, továbbá választható orvosi masszázs is – mondta el a program indulása kapcsán dr. Varga Péter, az Ellátásszervezési Igazgatóság vezetője.

Közismert, hogy Magyarországon az Európai Unió viszonylatában sok egészségügyi mutatónk rossz, a magyarok jóval többet dohányoznak és több alkoholt fogyasztanak, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a kívánatosnál, és a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. Egy 2022-es kutatás szerint a teljes felnőtt lakosság 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és mindez a pandémia alatt csak romlott.

A családbarát rendelések során egyértelműen megmutatkozott, hogy az életmódváltásban gondolkodó kollégáink számára segítő kezet kell nyújtanunk: ezért dolgoztuk ki ezt a teljes egészében orvosi alapokon és bizonyítékokon nyugvó életmódváltó programot – fejtette ki az igazgató.

A Családbarát Egyetem Központ a jólléti és rekreációs programok biztosításán túl feladatának tekinti a kollégák mentális és fizikai állapotának megőrzését. A munkahelyi egészségfejlesztés olyan befektetés a cégek és intézmények humán-erőforrásába, mely révén az elért egyéni egészségnyereség szervezeti és társadalmi szinten is számottevő hasznot jelent – emelte ki Adonicsné Püski Kata, a központ igazgatója.

Forrás: pexels.com/Ella Olsson

Dr. Komka Zsolt, a Kardiológiai Tanszék tanársegédje, az életmódváltó program kardiológus-sportorvos szakmai vezetője elmondta: a túlsúlyos, magas vérnyomásban, érelmeszesedésben, cukorbetegségben vagy más betegségben szenvedő pácienseknek gyógytornászok és egészségügyi szakemberek által felügyelt mozgásprogramot kínálnak. Csak olyan betegeket vonnak be a mozgásprogramba, akiknek betegsége stabil fázisban van.

Kiemelte, hogy az objektív méréseknek köszönhetően a betegek azonnali visszajelzést kapnak az általuk elért eredményekről, és a saját bőrükön érezhetik az étkezési és mozgási szokások megváltoztatásának pozitív hatásait.

Az októberi pilot-program indulása után a 2023 elején startoló programra lehet jelentkezni az eletmodvalto@semmelweis-univ.hu e-mail-címen

 

Kiemelt kép: Karolina Grabowska/pexels.com