Dr. Bartha Károly egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes „Fluoridok alkalmazása a fogászati prevencióban egykor és ma” címmel tartott előadást a Baráti Kör 2016. február 24-i klubestjén.

Az előadó a fogászat kardinális problémái közül ezúttal a fluorkérdésről beszélt, egy olyan problémáról, mely évtizedek óta a fogorvos kongresszusokon a legnagyobb vitákat váltotta ki.

1945.01.25. Ekkor kezdődött a fluor program az ivóvíz fluoridizálásával. Szisztémás fluor bevitel történhet ivóvízzel, sóval, tejjel, tablettával. Tekintetbe kell venni az optimális koncentrációt, a mellékhatásokat és az egyéni szabadság megsértését. (Tegyünk vérnyomáscsökkentőt ivóvízbe, tejbe, sóba? Netán kötelező tabletta?) A mai szemlélet tudomásul vette, hogy egyénileg nem lehet létrehozni az optimális koncentrációt, így a szisztémás fluorbevitel helyett inkább a lokális alkalmazást ajánlják (pl. fogkrém). Említette a toxikológiai vonatkozásokat, a gyermek rizikót. A fogászati megelőzés további sarkkövei: szájhigiénia, helyes táplálkozás és rendszeres ellenőrzés. (Megjegyzés: az arányok helyre kerültek, ma már szerencsére nem a tabletta az egyetlen üdvözítő megoldás).

Dr. Szomolányi Gy. István
a Baráti Kör Fogorvosi Szekciójának elnöke

Letölthető anyag