A Magyar UNESCO Bizottság javaslatára, az UNESCO Általános Konferenciája Semmelweis Ignác (1818-1865) halálának 150. évfordulóját, 2015-öt is felvette azon évfordulók közé, melyeket a szervezet nemzetközi megünneplésre méltónak talál.

A Semmelweis-emlékév megünneplésére a Semmelweis Egyetem Baráti Köre és Alumni Irodája közösen is készül – összhangban az egyetemünk Semmelweis Emlékév-2015 Bizottsága által koordinált programokkal. Többek között orvostörténeti városnéző séták megrendezésére is sor kerül, benne Semmelweis-emlékhelyek látogatása. Az első ilyen félnapos orvostörténeti séta „Semmelweis nyomában” már 2014. október 18-án, szombaton, 33 résztvevővel sikeresen megvalósult. A Szent Rókus kápolnánál kezdődő több órás programnak számos fénypontja volt. Közülük is kiemelkedett Semmelweis Ignác szülőházának, a Magyar Orvostörténeti Múzeumnak a meglátogatása, ahol Varga Benedek főigazgató fogadott bennünket vendégszeretettel, s nagy ívű előadásban összefoglalta a Semmelweis-család történetét, majd Horosz Áronnal, az Alumni Iroda vezetőjével koszorút helyeztünk el Semmelweis Ignác sírjánál. Ez az igényes, meghitt légkörű séta, a szeptember 7-i egyetemi tanévnyitón ünnepélyesen átadott Semmelweis-kehely mellett, méltó előjelzése volt a 2015-ös emlékévnek.

2014.11.18.

Prof. emer. Dr. Monos Emil
a Baráti Kör elnöke

 


A Semmelweis-emlékév első eseménye Egyetemünkön

Örömmel tájékoztatom a Baráti Kör honlapjának olvasóit arról, hogy 2015. január 13-án este megtörtént az első Semmelweis-emlékévi esemény egyetemünkön: a Semmelweis Történelmi Emlékséta, a Baráti Kör és az Alumni Iroda szervezésében, Horosz Áron igazgató vezetésével, a Semmelweis-év Emlékbizottság támogatásával. Egyetemi „belső” emlékséta volt ez. Az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán Dr. Szabó Attila igazgató professzor fogadott bennünket megtisztelő módon, s Dr. Cserháti Endre professzor emeritus adott igen színvonalas tájékoztatást a klinika különleges történelmi értékeiről, kapcsolva azokat az „anyák és a csecsemők megmentőjének” életművéhez. Semmelweis Ignác klinikájának jogutódja az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, ahol Dr. Rigó János igazgató professzor (az Emlékbizottság tagja) fogadta a séta résztvevőit vendégszerető barátsággal, s vezetett végig bennünket a klinika történetének fő lépcsőin értékes dokumentumok bemutatásával (Semmelweis híres könyvének eredeti kiadású példányát kézbe is vehettük!).

Az év folyamán további Semmelweis-emléksétákat is tervezünk. Kérem, kövesse a Semmelweis-emlékév híreit, s vegyen részt a rendezvényeken.

Nagyrabecsüléssel és barátsággal,

Prof. emer. Dr. Monos Emil,
a Baráti Kör és a Semmelweis-év Emlékbizottság elnöke

 

2015.02.11


Harmadik Semmelweis Emlékséta

Az érdeklődő alumni tagok mellett a Jövő Hősei tudományos verseny dobogósai is részt vettek azon az emléksétán, melyet a Semmelweis Alumni, a Semmelweis-év Emlékbizottság és a Baráti Kör közösen szervezett május 13-i dátummal.

A részvevők egyetemünk névadójának emlékét Medzay Anikó idegenvezető segítségével olyan helyek meglátogatásával idézték fel, amelyek Semmelweis Ignác életében, illetve munkássága során fontos szerepet töltöttek be.

A Budai Várban, az Arany Sas Patikamúzeumban induló séta elején a csoport megismerkedhetett azzal a korral és az egészségügyi helyzettel, amelyben Semmelweis élt. Ezt követően a résztvevők korról és kortársakról sokmindent megtudva, illetve felidézve gyalog járták végig azt az utat, amit Semmelweis is naponta megtett otthona és az iskolája között. Az Orvostörténeti Múzeumban sok egyéb érdekesség mellett természetesen az 1860-as éveket idéző, eredeti családi bútorokkal berendezett Semmelweis emlékszoba volt az egyik fő látnivaló.

A tervezettnél hosszabbra nyúlt program értékes része volt az a sok kor és várostörténeti adalék, melyekkel az idegenvezető mellett Dr. Molnár László, a Levéltár igazgatója is emelte a séta színvonalát. Érdekes és inspiráló volt belegondolni abba, hogy Semmelweis tanárai fontos szerepet töltöttek be később a Szabadságharc során, és hogy ő és kortársai is már a korukban is elmaradottnak, rossznak tekintett körülmények között tudtak igazán marandót alkotni. Sétánkat a Rókus Kórház előtti Semmelweis szobor előtt, az egyetem névadója emlékének tisztelegve fejeztük be.

http://alumni.semmelweis.hu/hu/foofldal/hirek/863-semmelweis-emlekseta-ii

2015.06.09