Az őszi félév utolsó jótékonysági borkóstolóján, december 5-én az alumni közösségnek a 2024-es Semmelweis Egyetem Bora Országos Borversenyének győztes boraiból összeállított borsort volt lehetőségük megkóstolni Piskor Fanni borszakértő vezetésével. Az Alumni Igazgatóság és az Országos Bortúra közös szervezésében megvalósuló rendezvényen befolyt összeg a Semmelweis Egyetem Alapítványa részére került felajánlásra. A jótékonysági borkóstoló rendezvénysorozat 2025-ben visszatér!

A decemberi kóstoló vendégeit Dr. Simon Botond, az Országos Bortúra társalapítója, a Semmelweis Egyetem alumnusa köszöntötte. Mint mondta, a Semmelweis Egyetem immáron tizennegyedik alkalommal hirdette meg országos borversenyét, a mai borkóstolón pedig a győztes borokból összeállított borsort mutatják be az alumni közösségnek. Köszöntőjében bemutatta az est háziasszonyát, Piskor Fanni borszakértőt is, aki előadásával a borkultúra megismertetésére és a borkóstolás alapjaiba történő bevezetésre vállalkozott.

Fontos, hogy a jövő borfogyasztói tudják, milyen kultúrával rendelkeznek”- hívta fel a figyelmet Piskor Fanni.

A borszakértő előadásában bemutatta Magyarország adottságait és hazánk bortérképét. Számokat tekintve hat borrégiónk, huszonkét borvidékünk és közel százötven engedélyezett szőlőfajtánk van.

„A magyar borok minőségüket tekintve országos és régiós szinten egyaránt kiemelkedőek” – jelentette ki Piskor Fanni.  Mint mondta, a bor minőségét meghatározzák a termőhely ökológiai tényezői, az időjárási viszonyok, a szőlőfajták tulajdonságai. Befolyásolja emellett a szőlőtermészeti technológia, a szőlő érettsége, egészségi állapota, a szüretelés és beszállítás, valamint a borkészítés módja. „A jó bor az egyensúlyról szól” – jegyezte meg.

Piskor Fanni előadásában részletesen kitért arra is, mit érdemes vizsgálni a borkóstoló során, „hogyan kóstoljunk”, illetve bemutatta a kóstolástechnika lépéseit, amelyet a résztvevők a gyakorlatban is kamatoztathattak: a Semmelweis Egyetem Bora borverseny győztes borait kóstolhatták végig.

Semmelweis Egyetem Bora borverseny győztes borai 2024-ben:

Kárpát-medencei fehér bor kategória

– Laposa Birtok • Apukám világa 2022

Világfajták fehér kategória

– Nyakas Pince • Budai Chardonnay Selection 2022

Kárpát-medencei vörösbor kategória

– Tóth Ferenc Pincészet • Egri Bikavér 2019

Világfajták vörös kategória

– Koch Borászat • Prémium Csanád Cuvée 2017

Desszertbor kategória

– Gróf Degenfeld • 5 puttonyos Aszú 2017

A rendezvény végén a szervezők nevében Dr. Simon Botond búcsúzott a vendégektől, megköszönve a részvételt.

„A mai estével zárjuk az idei jótékonysági borkóstoló rendezvénysorozatunkat, amely februárban indult el és egészen decemberig tartott” – mondta, majd hozzátette, 2025-ben új borászatokkal térnek vissza. „Abban hiszünk, hogy akiknek megtetszik az Alumni Igazgatósággal közös borkóstoló sorozatunk, újabb helyeket, borászokat és történeteket ismernek meg”- emelte ki. Végezetül a szervezők nevében áldott, békés ünnepeket és sikeres új esztendőt kívánt: „Koccintsanak magyar borral, pukkanjanak magyar pezsgők!

Galéria

9kép

A résztvevők a borkóstolóra szóló belépőjegy megvásárlásával a Semmelweis Alapítványt támogatták.

A Semmelweis Egyetem Alumni Igazgatósága minden esetben felhívja a figyelmet a kulturált borfogyasztásra, illetve támogatja azt a küzdelmet, amelyet az egészségügyi ágazat folytat az alkoholfogyasztásból eredő betegségek visszaszorításáért.

 Az Alumni Igazgatóság és az Országos Bortúra jótékonysági borkóstoló rendezvénysorozata 2025-ben folytatódik.

Minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Semmelweis Egyetem Alumni Igazgatósága!

 

 

Fotó: Országos Bortúra

Szöveg: dr. Fecser Zsuzsanna – Semmelweis Egyetem Alumni Igazgatóság