A Semmelweis Talks első online formában tartott alkalmával Lubics Szilvia fogorvos, amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista tartott előadást, akinek a sport, a család és a szakma hármasának különlegesen ritka összhangjának elismeréseképpen ítélték oda a Magyar Becsület Rendet. A Zoom-előadás résztvevői virtuálisan töltötték meg a termet, amíg az előadó az életéről, versenyeiről, terveiről és álmairól mesélt.

“Hol a teljesítőképesség határa?” – tette fel kérdését az egyik résztvevő az előadás végén. “A sajátomat még keresem. Nem is tudom… A fejedben” – hangzott a válasz. És Lubics Szilvia eredményeit, teljesítményét elnézve valóban úgy tűnik, hogy ez a határ mindig tovább tolható. Miután már az Ultrabalaton és a sokadik Sparthatlon sem adott igazán nagy löketet, úgy döntött, még különlegesebb versenyeken indul: megjárta a kaliforniai Badwater-ultramaratont, a szintén amerikai Bigfoot 200-at, de futott többek között a chilei Atacama-sivatagban és a dél-afrikai Namib-sivatagban is.

Az előadás során részletekbe menően mesélt az extrémebbnél extrémebb versenyeiről, melyekre hétköznapi ember gondolni sem merne, hiszen ki vállalja önként, hogy egy 4 napos verseny alatt összesen 5 órát aludjon? Vagy hogy lehajtott fejjel fusson Afrikán keresztül a sötétben, mert talán mégis könnyebb, ha az ember nem látja, hogy követi-e néhány oroszlán? Lubics Szilvia nem tagadja ezek nehézségét, sőt tulajdonképpen az őrültségét sem, de mégis olyan szerelemként beszél a futásról, mely nélkül egyértelműen szegényebb lenne. Ha nem lenne valami olyan a mindennapjaiban, ami csak az övé, csak az ő álma és vágya, akkor nem lehetne teljes az élete.

Bár az a legfontosabb az életében, hogy családanya – három fiú büszke édesanyja, akikből legtöbb erejét nyeri -, de nem kevésbé elhanyagolható szerep a fogorvosi és a sportolói sem. Vallja, hogy nem lenne olyan jó anya a másik kettő nélkül, és olyan jó fogorvos vagy sportoló sem, a többi nélkül. Ezért hát amellett, hogy minden nap fut és rendszeresen versenyekre jár a fogorvosi prakszist is viszi heti két nap. Emellett pedig férjével is együtt dolgozik, most jelent meg második közös könyvük: A homokdűnén túl, mely a fent említett extrém versenyekről szól.

A kiváló sportoló példája egyértelműen azt mutatja, hogy ha megvan az elszántság, és az ember ismeri a saját testét, tisztában van a képességeivel, de nem fél kísérletezni, és feszegetni a határokat, akkor nem igazán vannak elérhetetlen célok.

Az egyetem 250 éves jubileumának ünneplése ebben a félévben is folytatódik. Az évforduló kapcsán szervezett és az ebbe illeszkedő események sorát Lubics Szilvia előadása tovább gazdagította, az online térben több, mint 200 résztvevő csatlakozott a hallgatósághoz. Az Alumni Igazgatóság szervezésében a Hallgatói Önkormányzattal együttműködve a Semmelweis Talks-sorozat pedig hamarosan folytatódik. Az idei előadások a tervek szerint továbbra is online formában lesznek elérhetőek. További információk hamarosan az Alumni Igazgatóság Facebook-oldalán.