A Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SÉSZ) és az Alkalmazotti Tanács (AT) vezetői, Dr. Berki Zoltán, a SÉSZ elnöke, Kiss Balázs a SÉSZ alelnöke, és Dr. Élő Gábor az  AT újonnan megválasztott elnöke a 2023. évi egyetemi bérfejlesztési tárgyalásokat előkészítő megbeszélést folytatott Feketéné dr. Szabó Éva rektorhelyettessel és Dr. Kormos Andrea rektori kabinetvezetővel. A megbeszélés elsődleges témája az egyetemi munkavállalók létszám- és  bér helyzete, valamint az érdekképviseletek által összeállított kompenzációs és többletjuttatási javaslatok voltak. A javaslat csomagunk az alábbi elemekből állt össze:

  • Az egyetemi bérminimum bevezetése és ehhez kapcsolódóan javasoltuk az egyetemi diplomás bérminimum bevezetését is.
  • A jelenleg meglévő életpálya modellek (három műszakban, ágy mellett dolgozó szakdolgozók; PIC/NIC szakdolgozók és műtős szakdolgozók) mellett, új életpályamodellek bevezetése a sürgősségi- aneszteziológiai és intenzív terápiás szakdolgozók, valamint a diagnosztikai asszisztensek (radiológiai asszisztensek; szövettani és molekuláris biológiai diagnosztikai asszisztensek és a speciális diagnosztikai területeken dolgozó asszisztensek) számára.
  • Az oktatók és oktatásban dolgozók bérezése karonként eltérő, amely különbséget a minőségi és teljesítmény mutatók figyelembevételével közelíteni szükséges. Különösen nagy az oktatók bérlemaradása az Egészségtudományi Karon. Úgy véljük, hogy mihamarabbi beavatkozás szükséges ezen a téren..
  • Támogatjuk Rektor Úr pályázatában leírt elképzeléseket, amelyek az oktatói terület bérfelzárkóztatását segíti – idegen nyelvű oktatás óradíjának 50 %-os emelése, Pro Educatione-díj bevezetése, Merit-díj kiterjesztése.
  • A Belügyminisztérium 2023. május 16-án megjelent 181/2023. (V. 16.) Korm. rendelete alapján az egészségügyi szakdolgozók 18 százalékos béremelése mellett, az egészségügyben dolgozók fix összegű béremelést kapnak. Annak meghatározása, hogy ki számít a Semmelweis Egyetemen egészségügyben dolgozónak még nem tisztázott. Ennek figyelembevételével és a rendkívül magas infláció miatt szükségesnek tartjuk annak felülvizsgálatát, hogy a 2023-ban, a központi költségvetés által biztosított béremelésből kimaradó, különösen a támogatói területeken dolgozó, gazdasági- műszaki- adminisztratív feladatokat ellátó munkavállalók is részesüljenek hasonló, vagy azonos mértékű béremelésben.  A kormányrendeletet megelőző társadalmi vitában az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége – amelynek a SÉSZ is tagja –  megfogalmazta észrevételeit. Ezt az oszsz.hu oldalon olvashatják el.

(https://oszsz.hu/hirek/az-oszsz-allasfoglalasa-az-egeszsegugyi-beremeles)

  • Javasoltuk a SZÉP kártya havi összegének emelését.
  • Semmelweis Nap alkalmából egyszeri juttatás kifizetését kérjük, amely részleteinek kidolgozásakor vegyék figyelembe az érdekképviseletek javaslatait, hogy a tavaly decemberi keresetkiegészítő juttatásnál igazságosabb legyen az erre a célra  rendelkezésre álló keret felhasználása.
  • Decemberi hónapra szintén egyszeri keresetkiegészítést, vagy plusz cafetéria juttatást javasoltunk.
  • Az iskolakezdési támogatásnál utalvány bevezetését javasoltuk, mert a tapasztalatok szerint a SZÉP-kártyára adott juttatásból nem lehet az iskolakezdéshez szükséges dolgokat beszerezni.
  • Határozzunk meg egységes összeget, az összes szervezeti egységre vonatkozóan a képernyős munkakörben dolgozó munkavállalók szemüveg költségtérítésére.
  • Minden szervezeti egységben kerüljön bevezetésre egységes összegű temetési segély, amely a legnehezebb helyzetben jelentene segítséget a munkavállalóknak. 
  • Az egyetemi biztosításban szereplő, a munkavállalókat érintő élet- és balesetbiztosítási összegeket igazítsák a jelenlegi gazdasági körülményekhez.

 

A megbeszélésen jeleztük, hogy az érdekképviseletek nehezményezik a felhalmozott szabadságok kiadásának és csökkentésének a munkavállaló lemondó nyilatkozatával történő gyakorlatát. Munkáltatói nyomásgyakorlásnak tekintjük, ha egy előre elkészített és kitöltött, szabadság napjairól lemondó nyilatkozatot íratnak alá a munkavállalóval. A szabadságok nyilvántartása a munkáltató feladata és felelőssége, annak helytelen gyakorlatát nem lehet a munkavállalóra hárítani. Az érdekképviseleti irodára számos megkeresés érkezett ezzel kapcsolatban is. Sajnos a munkavállalók retorziótól tartva inkább aláírják a számukra kedvezőtlen nyilatkozatot. Amennyiben hasonló panasza van, keressen meg bennünket!