Évente 250-300 új rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon a gyermekek körében. Az előfordulás gyakorisága az elmúlt húsz évben kis mértékben nőtt, de az egyre hatékonyabb kezeléseknek köszönhetően az ötéves túlélési ráta is megemelkedett. A korai felismerés a gyógyulás egyik legfontosabb alappillére, éppen ezért a Semmelweis Egészség Napok kiemelten foglalkozik a gyermekkori onkológiai betegségekkel márciusban.

A 14 éves kor eléréséig a balesetek után a második leggyakoribb halálok Magyarországon a daganatos megbetegedések, jellemzően a leukémia, amely az esetek 28 százalékát jelenti. A gyermekkori daganatok pontos okai ismeretlenek, vannak azonban olyan tényezők, amelyek növelik a betegség kialakulásának kockázatát: vélhetően az öröklött hajlam, a környezeti, immunológiai tényezők és egy esetleg vírusfertőzés is provokálhatják a daganatot.

Gyermekkorban a teljes gyógyulás esélye magas, a betegségtípus függvényében 75-95 százalékos, fontos ugyanakkor, hogy a lehető legkorábban diagnosztizálják a tünetek hátterében meghúzódó okokat. A II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán, mint hazánk legmagasabb progresszivitási szintű gyermekhematológiai és onkológiai ellátóhelyén évente nagyjából 200-250 rosszindulatú daganatos beteget (ebből 120-130 új esetet) és legalább 100-150 jóindulatú érdaganattal vagy annak különböző formáival küzdő gyermeket kezelnek. Az itt dolgozó, nagy tapasztalattal és magas tudományos fokozattal rendelkező szakorvosok a márciusi Semmelweis Egészség Napon osztják meg tapasztalataikat a látogatókkal.

A Prevenció a gyermekgyógyászatban című rendezvényen két nagylétszámú tematikus előadás szól majd a gyermekkori onkológiai betegségekről. Kiderül, hogy milyen tünetekre kell kiemelten figyelni daganatok esetén, és mely esetekben jelezhet komoly problémát egy nyirokcsomó megnagyobbodása. Ugyanakkor a kezelési lehetőségekkel kapcsolatban is tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők.

A Semmelweis Egészség Napok következő rendezvényére a leggyakoribb mozgásszervi elváltozásokkal, a cukorbetegséggel, valamint az egyre több gyermeket érintő elhízással kapcsolatban is készülnek interaktív bemutatókkal, állapotfelmérésekkel és előadásokkal a szervezők. A gyermekkori kábítószerhasználatról és következményeiről dr. Zacher Gábor beszél majd, Bernáth József sztárséf pedig az egészség jegyében tart főzőshow-t.

A programok ingyenesek, de nagy részük regisztrációhoz kötött. Részletes program és jelentkezés a semmelweis.hu/250/semmelweis-egeszseg-napok oldalon, a Semmelweis Egészség Napok aktuális eseményére kattintva lehetséges. A betelt programokra a helyszínen, a lemondásoktól függően lehet regisztrálni.

Időpont: 2020. március 7. (szombat) 9:00 – 15:00

Helyszín: II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika (1094 Budapest, Angyal u.39.)