A koronavírus elterjedése hatalmas lehetőséget ad a hackereknek arra, hogy rosszindulatú mellékleteket tartalmazó leveleket, vagy csaló weboldalakra mutató e-maileket  küldjenek, ezért legyünk fokozottan óvatosak ezek megnyitásakor – hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központja (EMK). Mivel az otthontartózkodás és a másokkal való távolságtartás a vírus elleni leghatékonyabb „fegyver”, a munkahelyek többségénél otthoni munkavégzést rendeltek el az alkalmazottaknak, az oktatási intézmények pedig távoktatást biztosítanak a diákok és a hallgatók számára. Az információbiztonsági szempontból egyébként is veszélyeztetett oktatás és egészségügy még nagyobb veszélynek van kitéve. Az EMK éppen ezért összeállította az otthoni munkavégzésre és tanulásra vonatkozó javaslatait.

A kialakult járványügyi helyzetben emberek milliói dolgoznak ismeretlen, új, kevésbé biztonságos körülmények között. Legtöbben elsősorban a COVID-19 vírusról próbálnak informálódni, de sajnos sokszor megbízhatatlan forrásból.

Az egyetemet és az egészségügyet érintő feladatainak ellátása során a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) mindig is törekedett a megfelelő ún. kiberhigiéné fenntartására. Tevékenységének kiemelt elemei az e-egészségügy, az adatvédelem, a mesterséges intelligencia. Az EMK aktív szereplője az ECHO nemzetközi kiberbiztonsági projektnek, amely kiemelten fontosnak tartja a személyes adatok biztonságát is, ezért az egyetemi, az ipari és a katonai szereplők közös munkájának köszönhetően összeállította az otthoni munkavégzésre és tanulásra vonatkozó javaslatait:

  • Ne kattintson az ismeretlen feladótól érkező e-mailekben található linkekre, valamint mellékletekre!
  • Kizárólag megbízható forrásokból tájékozódjon – például legitim kormányzati webhelyek –, melyek a COVID-19-ről szóló aktuális, tényeken alapuló információkat tartalmazzák! Legyen óvatos a kissé módosított domain nevű webhelyekkel (pl.: korona-konona)!
  • Semmiképpen ne adjon meg személyes vagy pénzügyi információkat és jelszavakat e-mailben vagy csevegőprogramokban!
  • Adományozás előtt ellenőrizze a jótékonysági szervezet hitelességét, forduljon közvetlenül a szervezetekhez vagy a kórházakhoz!
  • Ne ossza meg a munkához használt számítógépét gyermekével e-tanulás céljából!
  • Vegye figyelembe, hogy otthoni, nem biztonságos infrastruktúrát használ!
  • A vállalati VPN használatával – otthoni számítógépről – kockázatnak teszi ki az egész vállalat informatikai rendszerét, amennyiben nem tartja be a megadott szabályokat. (Olvasson bővebben az egyetemi VPN használatáról.)
  • Ne dőljön be a manipulációnak – ne kattintson a koronavírussal kapcsolatos kattintásvadász linkekre!
  • Lehetőség szerint a csevegőprogramok alkalmazása helyett maradjon a cég által biztosított kommunikációs csatornák használatánál!
  • Legyen különösen óvatos a nyilvános Wi-Fi használatakor!
  • A kamera és az audio-rendszer használata fokozza a sérülékenységet; a kémprogramok könnyen csatlakozhatnak magán- vagy vállalati beszélgetésekhez
Az ECHO projektről
Az Európai Unió 2019-től nagy hangsúlyt fektet a kiberbiztonságra, ezért egy négy projektből álló összehangolt programot indított lakossági, innovációs, kormányzati és szakmai fókusszal. Az Egészségügyi Menedzserképző Központ a program szakmai oldalát, a több millió eurós költségvetésű ECHO projektet segíti, elsősorban disszeminációs feladatokon keresztül, illetve a terület egészségügyi vonatkozásait érintő szakmai részvételével.

Forrás: Egészségügyi Menedzserképző Központ

Kiemelt kép (illusztráció): Adrián Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.