Nagy sikerrel zárult az alapításának 250. évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetem által szervezett, ingyenes, interaktív, népegészségügyi tematikájú rendezvénysorozat, a Semmelweis Egészség Napok első állomása. A lelki egészségmegőrzést fókuszba helyező Mentálhigiénés Nap programjaira több mint 700-an regisztráltak, Pál Feri atya kiégésről szóló délutáni előadását két teremben, közel 500-an hallgatták egyszerre. A rendezvény szervezésében és lebonyolításában 100-nál is több egyetemi munkatárs és hallgató vett részt előadóként és önkéntesként.

A család minden tagjának kínált izgalmas bemutatókat, előadásokat és szűréseket a Semmelweis Egészség Napok első állomása, a Mentálhigiénés Nap. Az egyetem Tűzoltó utcai Elméleti Orvostudományi Tömbjében tartott egész napos interaktív rendezvényen összesen 70 előadással és workshoppal várták az érdeklődőket szombaton reggel tíz órától este fél kilencig.

Dr. Réthelyi János a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója, a rendezvény egyik szervezője elmondta, az egész napos rendezvény során minden korosztály számára biztosítottak programokat. „A mentálhigiénés terület minden részterületét szerettük volna megmutatni. A számos izgalmas előadás és workshop mellett nyolc állandó standnál kaphattak az érdeklődők tájékoztatást egyebek mellett a pszichoterápia, a művészetterápia, a memóriazavarok vagy a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar témájában. Szó esett a mentális betegségekről, az alvás fontosságáról, a szexuálpszichológiáról, a testi és lelki egészség összefüggéséről, pszichoterápiákról, állatasszisztált- és gyógyszeres terápiákról. Azokat az érdeklődőket vártuk elsősorban, akik többet szerettek volna megtudni a lelki egészségmegőrzés lehetőségeiről és jelenleg zajló kutatások állapotáról, eredményeiről. Emellett természetesen az érintetteknek, a mentális betegséggel élőknek és hozzátartozóiknak is kínáltunk programokat” – részletezte.

A rendezvényen számos önismeretet fejlesztő és lelki egészséget támogató technikát ki lehetett próbálni, be lehetett kapcsolódni személyiségfejlesztő, szülői vagy hozzátartozói csoportokba, többféle művészetterápiával és stresszkezelő módszerrel meg lehet ismerkedni.

A Mentálhigiénés Nap szervezésében és lebonyolításában az egyetem hat szervezeti egysége – a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, a Magatartástudományi Intézet, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, a Mentálhigiéné Intézet, a Klinikai Pszichológiai Tanszék és az Semmelweis Egészségfejlesztési Központ – valamint száznál is több önkéntes egyetemi munkatárs és hallgató vett részt. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika munkatársai TED előadások keretében ismertették meg a nagyközönséggel, hogy mit tehetünk gyermekeink lelki egészségéért, fejlődéséért. A Semmelweis Egészségfejlesztési Központ jóvoltából reggeltől délutánig szűrővizsgálatokon lehetett részt venni, és egy rövid testösszetétel-elemzést követően igény szerint rövid táplálkozási- és életmód tanácsadást is kaphattak az érdeklődők. A rendezvényen megjelent az Instruktor Öntevékeny Csoport, és két, az egyetemen működő közhasznú alapítvány, az Ébredések és a Moravcsik Alapítvány.

A Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság munkájának köszönhetően a Mentálhigiénés Nap kapcsán több mint 130 rövid programajánló, online és print cikk, rádiós és televíziós híranyag jelent meg a médiában. A megjelenések becsült összértéke meghaladja a 33 millió forintot. 

A rendezvény legkedveltebb sztárvendégei a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán és a Magatartástudományi Intézetben is dolgozó terápiás kutyák, Zsebi a hároméves spániel, továbbá Aldo és Nelson, labradorok voltak, akiket kiscsoportos élményalapú, az állatasszisztált terápiát bemutató workshop keretében ismerhettek meg a látogatók. A legnagyobb érdeklődést kiváltó programelem pedig a közismert katolikus pap és mentálhigiénés szakember, Pál Ferenc előadása volt, aki a magánéleti és munkahelyi kiégésről beszélt. A másfél órás előadását két előadóban, több mint ötszázan hallgatták.

Dr. Réthelyi János kiemelte, mind az egyetem munkatársai, mind a látogatók visszajelzése alapján nagy sikerrel zárták a szombati napot. Konklúzióként egyértelműen levonható, hogy a lakosságnak egyértelműen van igénye az ilyen típusú rendezvényekre. „Ma, amikor az online térből információk tömkelege zúdul ránk, különösen fontossá vált, hogy elérhetőek legyenek olyan megbízható fórumok, ahol a laikus érdeklődők egy-egy témában hiteles szakemberektől kaphatnak válaszokat a kérdéseikre. Itt, a Semmelweis Egyetemen megvan hozzá a szakértelem, az egyetemi oktatásban edződött, előadóképes csapat és az infrastruktúra, hogy alkalmanként a laikus közönség számára is végezzünk edukációs, prevenciós tevékenységet” – fogalmazott az igazgató.

A szakmai programokat délelőtt és délután is zenei fellépések és koncertek színesítették, a fellépők, énekesek az egyetem két orvostanhallgatója, Molnár Regina és Takács Félix, illetve dr. Kiss Kata gyermekorvos rezidens voltak.

A szombati programra az egyetem rektora is ellátogatott. Dr. Merkely Béla Pál Feri atya előadása előtt üdvözölte a nagy számban megjelent közönséget, valamint köszönetét fejezte ki az egyetem munkatársainak a rengeteg befektetett munkáért, és a programok zökkenőmentes lebonyolításáért. Dr. Merkely Béla emlékeztetett, az összesen tíz alkalommal megrendezett, jövő júniusig tartó Semmelweis Egészség Napok a negyedévezredes születésnapját ünneplő intézmény jubileumi programsorozatának része. A Mentálhigiénés Nap után következő rendezvényre, a Egészségtudományi Kar által szervezett Egészségtudomány a mindennapokban című eseményre október 4-én kerül sor. A közel ötvenféle előadásra és interaktív workshopra hétfőtől lehet regisztrálni az egyetem honlapján.

Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.