Rekordlétszámú indulóval, több mint 13 ezren vágtak neki a Balaton körüli 221,1 km-es távnak a hétvégén a XIII. Ultrabalatonon, köztük számos egyetemi kötődésű csapattal és egyéni indulóval. A megmérettetés Közép-Európa leghosszabb futóversenye, amelyet egyéniben és váltóban, futva vagy biciklivel teljesíthetnek a résztvevők legfeljebb 32 óra alatt.

Az egyetemi csapatok közül több nem először vett részt az eseményen: a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika „Tűzoltó Klinika” néven idén harmadik alkalommal, 13 futóval és egy kerékpáros kísérővel a tavalyi évhez hasonlóan 23 óra 10 perces eredménnyel teljesítette a távot. Az I. Sz. Sebészeti Klinika „Vágunk bele!” csapata 13 versenyzővel, két kerékpárossal, valamint egy autós kísérővel 21 óra 45 perc időeredménnyel ért célba, az Urológiai Klinika 13 versenyzője 20 óra 35 perc alatt, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika „UBókay” csapata 21 óra 32 perc alatt, míg a Szemészeti Klinika „SZEMtelenek” csapata 22 óra alatt ért célba. A három fős férfi csapat kategóriában második helyezést ért el a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika „Száguldó Titánok” csapata, akik mindössze 17 óra 44 perc alatt futották körbe a tavat.
 
A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegéről két csapat, egy 6 fős és egy 13 fős is részt vett az Ultrabalatonon: az „SE-NOI-U78: 6 Császár Délelőtt” csapat 21 óra 12 perc, míg a „SE-NOI-U78: 13 Kisműtét” elnevezésű csapat 22 óra 28 perc alatt ért célba. Az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet női rezidens csapata, kiegészítve a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, az Onkológiai Központ és a Bethesda Gyermekkórház rezidenseivel „PrevenTeam” néven  vett részt a versenyen, kiváló eredménnyel (21 óra 10 perc) a második helyen végzett kategóriájában.
 
A III. Sz. Belgyógyászati Klinika munkatársa, dr. Csuka Dorottya mellett számos egyetemi egyéni versenyző, sőt négy kari és egy egyetemi csapat is képviseltette magát: a Pető András Kar „Pető Angyalai” csapata 22 óra 4 perc, az Egészségügyi Közszolgálati Kar „FöldöNNfutók” csapata 22 óra 32 perc, a Fogorvostudományi Kar „FutATó Intézet” elnevezésű csapata 20 óra 12 perc, a Gyógyszerésztudományi Kar „Jól meggondoltad” csapata 21 óra 46 perc, míg egyetemi csapatként a „Semmelweis Egyetem” elnevezésű csapat 21 óra és 40 perc alatt kerülte meg a Balatont. Kiemelkedő eredményt ért el továbbá az Egészségtudományi Kar Testnevelési Csoportjának munkatársa, Hallgató-Csík Ivett, aki ultrafutóként egyedül futotta körbe a tavat 27 óra és 23 perc alatt, mely eredménnyel kategóriája harmadik legjobbja lett, illetve dr. Poór Adrienn, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika munkatársa, aki a 3 fős női csapat kategóriában, a Shero Power csapat kapitányaként a dobogó legfelső fokára állhatott 18 óra 11 perc időeredménnyel.

 
A helyszínen számos program várta a futókat és az eseményre látogatókat a teljes hétvége során, sőt a váltópontokon bárki ellenőrizhette egészségi állapotát is. Az időjárás kihívásai mellett a versenyző csapatok számára több újdonságot is tartogatott az idei tókerülő verseny, melyek közül a legfontosabb az, hogy a déli part helyett az északi partról indultak és idei is érkeztek vissza a futók, valamint az eddigi 12 helyett idén már 13-an is indulhattak egy csapatban.

 

Vona Zsófia
Fotó: csapatfotók

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.