Az összetett pontverseny harmadik helyét szerezték meg a Semmelweis Egyetemet képviselő futók a Spar Budapest Maraton utcai futófesztivál keretében idén első alkalommal meghirdetett Felsőoktatási Kupán.

A megmérettetésen az október 14-15-én rendezett futóversenyek különböző távjain megtett kilométereket díjazták, nemcsak a maratont, de a félmaratont és a rövidebb távokat is. A szervezők összesítése alapján a Semmelweis Egyetemet 65 futó képviselte, akik összesen 817.9 kilométert tettek meg, ami a 27 egyetemi csapat közül a harmadik legjobb eredmény volt. Az első helyen az ELTE, második helyen a BME csapata végzett.

Dr. Gerber Gábor, a Semmelweis Egyetem Szabadidősport Szakosztályának elnöke a versennyel kapcsolatban elmondta: a versengés mellett a legfontosabb cél a közösségi élmény és a futás népszerűsítése. A sport különösen jó lehetőséget teremt arra, hogy közelebb hozza egymáshoz a Semmelweis Család tagjait: a futók között oktatási asszisztensek, magyar és külföldi hallgatók, oktatók és intézetvezetők is voltak, akik kötetlenül, egy új közegben ismerkedhettek meg egymással – hangsúlyozta.

Dr. Gerber Gábor, aki maga is teljesítette a maratoni távot, korcsoportjában megnyerve a felsőoktatási kupa egyéni versenyét, elmondta, hogy a közösségi összefogás jegyében az Instruktor Öntevékeny Csoport önkéntesei a Semmelweis Egyetemet képviselő futóknak felállított külön sátorban várták a versenyre ráhangolódni és utána megpihenni vágyókat. Hangsúlyozta, hogy a futóversenyen komoly egyéni eredmények is születtek, dr. Jász Máté, a Fogpótlástani Klinika adjunktusa például mind a felsőoktatási kupában, mind az orvosbajnokságban kategóriája győztese lett, összesítésben pedig második helyet érte el három órán belüli maratoni idővel, és több kolléga lett dobogós a saját korcsoportjában. Dr. Gerber Gábor az eredményről úgy fogalmazott: mindössze öt héttel az esemény előtt meghirdetett Felsőoktatási Kupa pontozási rendszerében a kiírtakkal ellentétben sok versenyszámot nem számítottak be, emiatt az egyetemhez kötődő futók csak mintegy fele szerepel az eredménylistán. Bízik benne ugyanakkor, hogy a következő alkalommal egy igazságosabb értékelésre számíthatunk – tette hozzá.

Nyámándi Piroska, a program szervezője szerint egy futóverseny élménye abban is segíthet, hogy az életmódváltásba éppen belekezdők motivációt kapjanak a rendszeres testmozgás megkezdéséhez. Mint mondta, büszke azokra az egyetemi munkatársakra is, akik először vágtak bele akár a legrövidebb, 2.3 kilométeres táv teljesítésébe. Maga is hasonlóan rövid távoktól jutott el néhány év alatt az ultratávokig, és úgy látja, aktív szervezőmunkával a jövőben a Semmelweis Egyetemről is még több futó érhető el, akik bevonhatók lesznek az ehhez hasonló kezdeményezésekbe. Nyámándi Piroska kiemelte, hogy a rendezvényen részt vett a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ is, amelynek munkatársai több mint 50 emberen végeztek testösszetétel-mérést.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.