Megkapta oklevelét a januárban indult újraélesztési program 285 lakossági résztvevője. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán indított képzés keretében  285 civilnek biztosítottak lehetőséget arra, hogy megtanulják az újraélesztés technikáját. A kezdeményezés célja, hogy minél többen tudjanak azonnal segíteni embertársaikon – hangsúlyozta dr. Becker Dávid. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese hozzátette: a hirtelen szívhalál túlélésére az egyetlen esély, ha van valaki a közelben, aki azonnal meg tudja kezdeni az újraélesztést.

A Semmelweis Egyetem idén ünnepli fennállásának 250. évfordulóját, a jubileumra készülődve ezért eredetileg 250 civilnek hirdettek lehetőséget az újraélesztés technikájának elsajátítására. A kiscsoportos képzésen a résztvevők egy 60 perces elméleti összefoglalón tanulták meg az újraélesztési alapismereteket, a többi között például azt, hogyan lehet gyorsan megállapítani a keringés leállását. Ezt követően a gyakorlati képzésen élethű ún. skill bábukon gyakorolhatták a mellkas kompressziót, a keringés és légzés biztosítását, illetve a félautomata defibrillátorok használatát  is – tájékoztatott dr. Becker Dávid. Az igazgatóhelyettes hozzátette: a laikusok oktatása két hetente szombatonként zajlott, váltott turnusokban, egy nap alatt 60-70 embernek tartottak  képzést. A résztvevőkkel tartó családtagokkal együtt végül 285 fő érkezett a képzésre. A klinikán szervezett oktatásra bárki jelentkezhetett, a visszajelzések alapján sikeres volt a kezdeményezés, a meghirdetett helyek két nap alatt elfogytak, ezért a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika tervezi a képzés folytatását.

Az igazgatóhelyettes felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon évente 25 ezren halnak hirtelen szívhalált, ám sajnos csak kevesebb, mint 7 százalékuk éli túl ezt a katasztrófát. Hirtelen szívhalál túlélésére az egyetlen esély, ha van valaki a közelben, aki azonnal meg tudja kezdeni az újraélesztést – tette hozzá. A lakossági újraélesztés képzés ötletét a 2018-as Budapest Maratonon rosszul lett futó története adta. Herendi Péter verseny közben kapott infarktust, de a gyorsan megkezdett újraélesztésnek és az egyetemen elvégzett katéteres műtétnek köszönhetően sikerült megmenteni az életét.

Bódi Bernadett
Fotó: Dimény András

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.