A II. Sz. Belgyógyászati Klinika PhD-hallgatója, Herold Zoltán nyerte el az idén először átadott Wörwag Kutatási Díjat. A 2017-ben alapított, egymillió forintos pénzjutalommal járó díjat a „Neuroendokrin tumormarkerek kapcsolata az 1-es típusú cukorbetegséggel” című kutatásáért vehette át. A  Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezett ünnepségen dr. Palkovits Miklós, az  Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professor emeritusa tartott előadást „Az agykutatás iránya és perspektívája a XXI. században” címmel.

A Wörwag Pharma 2017 őszén hirdette meg először kutatási pályázatát a diabetológia területén foglalkozó PhD-hallgatók részére. Herold Zoltán témavezetője dr. Somogyi Anikó egyetemi tanár. A fiatal kutató díjnyertes kutatásában arra keresi a választ, hogy bizonyos fehérjék, amelyek emelkedett koncentrációi jelezhetik neuroendokrin daganatok meglétét – leggyakrabban a mellékvesében, a gyomor-béltraktusban, hasnyálmirigyben, és a pajzsmirigyben –, milyen összefüggésben állnak az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséggel, illetve hogy szükséges-e cukorbetegeknél e fehérjék rutinszerű ellenőrzése. A legújabb kutatások szerint ugyanis e fehérjék összefüggésbe hozhatók az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával, valamint 2-es típusú cukorbetegeknél egészséges személyekkel összehasonlítva emelkedett koncentrációkat figyeltek meg.

Herold Zoltán 2016-ban biológusként végzett az Állatorvostudományi Egyetemen, majd a Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolájának PhD-hallgatója lett, 2016-ban pedig az Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos-díjjal jutalmazták.

A jubileumi ünnepség díszelőadását dr. Palkovits Miklós neuroanatómus, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének professzor emeritusa, a Magyar Tudományos Akadémia tagja tartotta „Az agykutatás iránya és perspektívája a XXI. században” címmel.

A Wörwag Pharma 1993 óta működik Magyarországon, a német családi vállalkozás hazánkban alapította meg első leányvállalatát. A cég 1998 óta építi és bővíti a neuropátiák felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. Az országos hálózat évente 8000 ezer beteg szűrését teszi lehetővé.

Forrás: Herold Zoltán 
Fotó: Wörwag Pharma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.