A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége és a Pető Sportegyesület szervezésében tizedik alkalommal rendezték meg a Mikolovits Veronika evezős ergométeres bajnokságot és emlékversenyt. Az eseményen 17 egyesület 156 sportolója képviseltette magát. A Semmelweis Egyetem Pető András Kar (PAK) Gyakorló Általános Iskolájának egykori házi bajnoksága mára az utánpótlás-nevelés egyik első számú versenyévé nőtte ki magát.

Feketéné dr. Szabó Éva, a PAK általános dékánhelyettese megnyitóbeszédében köszöntötte a résztvevőket, majd kiemelte az évtizedes múltra visszatekintő adaptív evezőssport jelentőségét. Mint mondta, a Pető Sportegyesület színeiben indulók több mint 40 hazai és nemzetközi ergométeres, valamint nyílt vízi versenyen vettek részt az elmúlt esztendőkben, a felnőtt versenyzők nemzetközi klasszifikációval, országos bajnokságokon arany- és ezüstéremmel is rendelkeznek. Büszkeség, hogy Nagy Ráhel elhozta az ergométeres Európa- és világbajnokságon a bronzérmet, Pető Zsolt pedig a legutóbbi világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott kategóriájában – sorolta az eredményeket. Öröm, hogy egyre több gyermek vesz részt a sportban, öröm, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét és büszkeség, hogy világviszonylatban is kiemelkedő sportolókat tudott kinevelni a sportegyesület – tette hozzá a dékánhelyettes.

Makray Katalin, a PAK sport-tehetséggondozási program fővédnöke emlékei közül kiemelte az első ergométeres versenyek élményét. “Aki elkezd sportolni, bármilyen képességekkel is született, élményt, erőt és kitartást kap” – mondta el a fővédnök.

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes köszöntőjében kiemelte, szívgyógyászként meg tudja erősíteni, hogy a sport – azon kívül, hogy jelentős örömforrás – rendkívül fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében, ezért azt kívánta, hogy egész életükben kísérje el a résztvevőket a sport és a versenyzés öröme. A rektorhelyettes a Semmelweis Egyetem vezetése, valamint a FINA 2017-es világbajnokságon az orvosi hátteret biztosító csapat nevében egy defibrillátort és egy komplett, valamennyi hirtelen rosszullétet okozó megbetegedés ellátásához szükséges eszközt tartalmazó csomagot adott át dr. Zsebe Andreának, a PAK mb. dékánjának.

Dr. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa sok sikert és örömteli versenyzést kívánt a résztvevőknek, és reményét fejezte ki, hogy a soron következő olimpiákon majd együtt szurkolhatunk azoknak, akik ezen a versenyen mutatkoztak be első alkalommal.

A bajnokságon öt korcsoport szerinti kategóriában osztottak díjakat az ország minden pontjáról érkezett versenyzőknek. A széles korosztályt felölelő bajnokságon a legidősebb versenyző 1951-es, míg a legfiatalabb 2009-es születésű volt. Az ergométeres “regatta” résztvevői a 2009 októberében, a Himalája Ren Zhong Feng csúcsa közelében eltűnt hegymászókra is megemlékeztek a verseny megnyitóján.

Vona Zsófia
Fotó: Tatai Balázs – Semmelweis Egyetem

Galéria

14kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.