Tudományos előadásokkal és személyes megemlékezésekkel tisztelegtek Pető András halálának 50. évfordulója alkalmából a Pető András Kar (PAK) egykori és jelenlegi munkatársai, hallgatói és meghívott vendégei. Az egész napos rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként, Emberközpontú Tudomány a Konduktív Nevelés Gyakorlatában címmel valósult meg.

Dr. Zsebe Andrea, a PAK dékánja köszöntőjében kiemelte, hogy a kar kötelessége tovább vinni a Pető-nap hagyományát, annak sokszínűségével és egyediségével, valamint a rendezvénnyel támogatni a konduktorképzés folytonosságát, a konduktív fejlesztő munka megbecsülését, annak jövőjét. Az esemény fő célja a felelős válaszok keresése a konduktív pedagógiát segítő társtudományokban, szakmai beszélgetésekben – tette hozzá.

Kató Béla református püspök, a nap fővédnöke beszédében elmondta, hogy az emlékezés ajándék, és bízik abban, hogy az erdélyi konduktorképzés elindulásával egy olyan új mérföldkövet is ünnepelhet a kar, amelyre a jövő konduktorai ugyanúgy fognak emlékezni, mint a jelenkor konduktorai Pető András egykori munkásságára.

Dr. Bíró Katalin tiszteletbeli konduktor megemlékezett Pető András pályafutásáról, sokrétű tudásáról és személyes élményeiről, míg dr. Forrai Judit, a Népegészségtani Intézet docense előadásában kiemelte a Pető-módszer helyének és szerepének fontosságát a magyar tudományos életben.

A délelőtti esemény záróakkordjaként Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész átvette jószolgálati nagyköveti kinevezését a kar dékánjától.
A délutáni szekcióülésen bemutatkoztak a kar doktorandusz hallgatói; Frank Tamás az 1930-as évek tanítóságának világát, Földesi Renáta Pető András életpályájára vonatkozó kutatásaiban elért eredményeit, Horváthné Kállay Zsófia a konduktív nevelés célrendszerének formálódását, míg Oravecz Adrienn hazai és nemzetközi példákon keresztül mutatta be az óvodai konduktív nevelés sajátosságait. Az előadók sorát dr. Túri Ibolya zárta, aki hallgatói nézetek tükrében mutatta be a konduktori szakértelem sajátosságait. Az esti támogatói gála házigazdája Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének elnöke volt, aki beszédében kiemelte a fogyatékosok tehetséggondozásának társadalmi fontosságát.

Vona Zsófia
Fotó: Tatai Balázs – Semmelweis Egyetem, Erdős Dénes

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.