Karácsony közeledtével rengeteg adomány érkezik az egyetem gyermekklinikáihoz különböző alapítványoktól, magánszemélyektől. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika több millió forint értékben kapott tárgyi eszközöket, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika betegeit pedig a többi között karácsonyfával és 120 darab plüssmackóval lepték meg a támogatók.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika több támogató jóvoltából, köztük az MVM Partner Zrt. segítségével 10 millió forint értékű központi betegfigyelő monitorrendszert vásárolt az Intezív Terápiás Osztályra, évente több száz súlyos beteg gyermek gyógyítását segítve ezzel – ismertette Szanka Tímea, a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány pályázati koordinátora. A Hyundai Holding Kft. 680 ezer forint értékű BCM készülék megvásárlásával segítette a klinika Vese és Művese Osztályát, amely több száz vizsgálat elvégzését teszi lehetővé a gyermekek dialízise során. A korábbi évekhez hasonlóan idén is érkezett felajánlás az Encotech Kft. részéről, ők infúziós pumpát adományoztak a gyermekklinika Pulmonológiai Osztályának – sorolta Szanka Tímea. Meglátogatták a klinikát a Ferencvárosi Torna Klub NB I-es focistái, a CrossFit Trafo edzőterem munkatársai és az Őrangyalok Ligájával együttműködve a Nana’s fashion divattervezője is, akik rengeteg adományt, többek között textilpelenkákat, babaápolási termékeket, digitális lázmérőket, játékokat gyűjtöttek a beteg gyerekeknek és az őket ápoló nővéreknek. A Hyginett Kft. több mint egymillió forint értékben papírpelenkákat ajánlott fel. A Reménytadó Alapítvány 800 üveg bébiételt, az Alföldi Tej Értékesítő Beszerző Kft. pedig nagy mennyiségű tejet adományozott. A Duna House egész évben festette a klinika osztályait, karácsony előtt színesceruzákat, kifestőket hoztak ajándékba. Második alkalommal látogatott el a Nemzeti Színház a klinikára, az idei jótékonysági fellépésen Tompos Kátya, Nagy-Kálózy Eszter – Jószolgálati Nagykövetként – és Rubold Ödön, illetve Cserhalmi György színészosztálya vitt meglepetést a beteg gyerekeknek, egy hagyományos pásztorjátékot előadva.

A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát minden évben karácsony előtt meglátogatja a Ferencvárosi Tornaklub, a IX. kerületi tűzoltóság, a Delta mentőszolgálat, a IX. kerületi rendőrkapitányság, akik édességeket, ágyneműhuzatot, tisztálkodó szereket és persze rengeteg játékot adományoztak a gyerekeknek. A Budapest Taxi jóvoltából egy televíziót kapott az Intenzív Osztály. Idén a Wenckheim Palota jótékonysági koncerttel várta a klinika néhány betegét, illetve 530 ezer forint értékben pénzadományt is kaptak, amelyet infúziós pumpa vásárlására fordítanak – mondta Aranyosi Gáborné klinikavezető főnővér. Az Ekol Logisztikai Kft. több mint 120 darab, közel 70 centiméteres plüssmackóval lepte meg a gyerekeket. A ferencvárosi drukkerek játékok és édességek mellett több százezer forint értékben hoztak tárgyi adományokat, többek között evőeszközöket, vízforralókat, mikrohullámú sütőket. A Segítő Szív Alapítvány 24 órás vérnyomásmérővel és infúziós pumpával támogatta a klinikát. A Hungexpo Vásár és Reklám Zrt. egy feldíszített karácsonyfával tetté szebbé a gyerekek ünnepét. Magánadományozók is segítették a klinikát, a vasas ifjúsági jégkorong csapata például cipősdobozokat gyűjtött a kicsiknek. Dukai Regina a klinika betegeivel együtt építette fel azt a közel száz méter hosszú, világítós játékautópályát, amit a Studio Moderna ajánlott fel a klinikának, a 36 db Dormeo fedőmatraccal együtt. A Tűzoltó utcai gyerekklinika karácsonyi ünnepségére is sok magánadományozót várnak még, ahol hagyományosan a KFC csapata vendégeli meg a gyerekeket pizzával, muffinnal és forró csokival.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.