A Tempus Közalapítvány harmadik alkalommal hirdette meg a Felsőoktatás Nemzetközi Fejlesztéséért elnevezésű pályázatát, amelynek különdíját Dr. Rosivall László vehette át a Budapesti Nephrologiai Iskola programjáért. A „Kiváló gyakorlat” díjat a húsz éve működő nyári egyetem szervezőjének a komplex fejlesztési metódusért és a nemzetköziesítésért ítélték oda. 

A pályázat során az idei évben azokat a példaértékű gyakorlatokat díjazták, amelyek eredeti ötleten alapuló, összetett oktatási módszertant mutatnak be, illetve olyan plusz üzenetet közvetítenek, amelyek egybecsengenek a nemzetköziesítési célokkal és az Európai Felsőoktatási Térség reformjának célkitűzéseivel. 

A felhívásra különböző témákban 103 pályázat érkezett, melyek közül a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma összesen 8 pályázat számára ítélte meg a Felsőoktatás Nemzetközi Fejlesztéséért pályázat kiváló gyakorlat díját.

A Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézetén belül húsz éve indult a Budapesti Nephrologiai Iskola elnevezésű nemzetközi nyári egyetem, amelynek kurzusain a vesegyógyászat területén nagy nevű oktatók és  65 országból eddig 2000 hallgató vett részt. A mára már világhírűvé vált, és nemzetközi akkreditációt szerzett továbbképzés – a díjat odaítélő kuratórium szerint – hozzájárul mind a nemzetközi hálózatok, mind a kutatás és oktatás fejlesztéséhez.

A kuratórium külön kiemelte dr. Rosivall László pályázatának értékelésében a komplex fejlesztési módszertant illetve az esélyegyenlőség biztosítását is, amely a roma orvostanhallgatók támogatásával, illetve a 2012-ben európai uniós díjat nyert orvosi jelnyelv megalkotásával egyaránt követendő példának jelölt meg.

A díjakat  2017. október 10-én dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, valamint Tordai Péter a Tempus Közalapítvány igazgatója adta át  a Trendek és kihívások a felsőoktatás nemzetköziesítésében című konferencia keretében.

Sági Zenina
Fotó: Tempus Közalapítvány