Dr. Medvecz Márta, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa, bőrgyógyász és genetikus szakorvos vehette át idén a klinika korábbi igazgatójának emléket állító Dr. Földvári Ferenc Alapítvány díját. Az alapítvány célja a klinika fiatal szakorvosainak díjazása, munkájuk elismerése.

Az elismerést minden évben a tanszékvezető javaslatára, a Kuratórium döntése alapján, az alapítvány névadója születésnapjának emlékére rendezett ünnepségen adják át. Az idei rendezvényen az alapítvány képviselője, Dr. Temesvári Erzsébet, a klinika egyetemi tanára méltatta az egykori igazgató munkásságát, ismertette a díj odaítélésének szempontjait, továbbá az idei díjazott, Dr. Medvecz Márta érdemeit.

Az 1981-ben létrehozott alapítvány Dr. Földvári Ferenc professzornak állít emléket, aki 1946-tól 1967-ig vezette a klinikát, valamint az általa 1952-ben alapított Országos Bőr Nemikórtani Intézetet is. Munkássága idejében kétszer kellett újjáépíteni a klinikát, a II. világháború és az 1956-os forradalom után.

A nemzetközi hírű kiváló tudós, számos kiemelkedő tudományos eredménye közül a nemi betegségek diagnosztikája (kiemelten a connatalis syphilis), a pemphigus csoport diagnózisa és kezelése, valamint a szteroid és a gamma globulin terápia bevezetése emelhető ki. Nemcsak a betegellátásban volt aktív, hanem az oktatásban is; orvosok több generációját nevelte ki a bőrgyógyászati szakma számára. Privát életében három dolgot tartott lényegesnek: a család, az egészség és mindenek felül a tiszta lelkiismeret.

Az 1981-1993 között, majd 2005-től ismételten működő alapítvány célja a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika fiatal szakorvosainak díjazása.

Forrás: Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.