Az I. Sz. Belgyógyászati Klinika klinikai orvosa, dr. Körei Anna Erzsébet kapta a Magyar Diabetes Társaság (MDT) XXV. Jubileumi Kongresszusán az Év Ifjú Diabetológusa Díjat. A kutatásait évek óta a klinika Neuropathia Laboratóriumban végző rezidens fő érdeklődési területe a cukorbetegséghez társuló kardiovaszkuláris autonóm károsodás vizsgálata, a témában első szerzős nemzetközi közleményei jelentek meg a Diabetes Metabolism Research and Reviews, az Angiology és a Current Vascular Pharmacology című folyóiratokban.

Dr. Körei Anna Erzsébet harmadévesen csatlakozott az I. Sz. Belgyógyászati Klinika Neuropathia Laboratóriumának kutatómunkájához, ahol dr. Kempler Péter témavezetésével három éven át dolgozott tudományos diákkörösként. 2012-ben ösztöndíjat nyert a Salzburg Columbia Seminar in Diabetes képzésre, ahol elnyerte a Certificate in Recognition for Academic Excellence elismerést. PhD-dolgozatában több mint háromszázötven diabéteszes beteg bevonásával igazolta, hogy a tartós kézizomfeszítést kísérő diasztolés (a szívverések közti szünetben mérhető) vérnyomás-emelkedés mérésére szolgáló handgrip teszt alacsony diagnosztikus értékkel rendelkezik a kardiovaszkuláris autonóm neuropátia kimutatásában, és eredménye nem mutat összefüggést a többi kardiovaszkuláris reflexteszt eredményével. A Diabetes Metabolism Research and Reviews című folyóiratban megjelent tanulmányban cukorbetegek, a magas vérnyomású (hipertóniás) cukorbetegek, diabéteszben nem szenvedő hipertóniás egyének és egészséges kontroll személyek szívfrekvencia-variabilitását elemezte. Az első magyar nyelvű első szerzős összefoglaló közleménye a Diabetologia Hungarica folyóiratban jelent meg A vékonyrost-neuropathia klinikai jelentősége diabetes mellitusban címmel.

Magyar és idegen nyelven megjelent közleményeivel elnyerte az MDT legjobb idegen nyelvű, legjobb magyar nyelvű közleményért járó díját, a Szűcs Zsuzsanna Alapítvány díját, illetve a Pfizer a korszerű tudásért elnevezésű díjat, valamint 2017-ben ő kapta meg az MDT és a 77 Elektronika Kft. közösen alapított elismerését, az Év Ifjú Diabetológusa Díjat.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.