Lencsés György-díjat vehetett át a Kovásznán tartott Erdélyi Múzeum Egyesület Orvos- és Gyógyszerész­tudományi Szakosztályának ülésén dr. Süveges Ildikó, a Szemészeti Klinika professor emeritája. A díj tevékenységi területtől függetlenül azoknak ítélhető oda, akik közismerten kimagasló, példaértékű teljesítményt nyújtanak. A díjazott személy kivételes esetben lehet külföldön élő orvos, gyógyszerész, ha tevékenysége kapcsolatban állt az egyesülettel, támogatta az erdélyi orvos- és gyógyszerésztudományok terén dolgozó kollégákat.

A méltatás hangsúlyozta dr. Süveges Ildikó tudományos és oktatási eredményein túl a magyarországi és határon túli magyarság közti kapcsolatok ápolása terén kifejtett tevékenységét is. Dr. Süveges Ildikó úgy fogalmazott: nagyon büszke a díjra, hiszen az Erdélyi Múzeum Egyesület a legnagyobb múlttal rendelkező akadémiai jellegű erdélyi magyar tudományos társaság. 

Az Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztály által 2004-ben alapított, Lencsés Györgyről elnevezett díj emléket állít a névadónak, aki az 1577-ben megjelent Ars Medica című munkájá­val kiadta az első tudományos rendszerezésű, az emberi test egészére kiterjedő magyar nyelvű orvosi munkát.

A háromnapos ülésen egyébként csaknem hatszázan vettek részt, négy plenáris előadás, tizenkilenc továbbképző előadás hangzott el, százhuszonhét tudományos dolgozat érkezett.

DP

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.