Összesen közel kilencvenöt millió forintból újult meg az egyetem Balassa utcai főzőkonyhája, ahol naponta 1700 adag ételt főznek, ellátva a teljes klinikumot. Az építészeti, gépészeti és elektromos beruházásokat – melyek a költségek túlnyomó részét jelentették – a konyhát üzemeltető Eurest Kft. végeztette el, míg az egyetem az éttermet kiszolgáló lift felújíttatásával, valamint a legrosszabb állapotban lévő épületgépészeti alapvezetékek cseréjével járult hozzá a rekonstrukcióhoz.

RS53383_KA-20160928-IMG_9522-scrDr. Szász Károly kancellár az ünnepélyes átadón elmondta: nagyon fontos, hogy sikerült az épületet az azt üzemeltető vállalkozóval közösen, mindkét fél érdekeinek megfelelően korszerűsíteni. Az elvégzett beruházás összesen csaknem 95 millió forintba került, melynek nagy részét – 89 millió forintot – az Eurest Kft. biztosította, míg az egyetem közel 5,5 millió forinttal járult hozzá a munkálatokhoz. Ez utóbbi összeg fedezte az étteremhez vezető lift felújíttatását, valamint épületgépészeti alapvezetékek cseréjét. A létrejött megállapodás szerint az Eurest Kft. által elvégeztetett építészeti, gépészeti és elektromos beruházások az üzemeltetési szerződés futamideje után az egyetem tulajdonába kerülnek.

RS53352_KA-20160928-IMG_9621-scrA kancellár hangsúlyozta: a mostani beruházásnak köszönhetően a konyha hosszú távon is képes lesz megfelelni a hatósági elvárásoknak mind élelmiszerbiztonsági, mind higiéniai szempontból. A további tervek között említette a tető szigetelését, mely még idén megvalósulhat, valamint a teljes épület szellőzőrendszerének felújítását.

Dr. Szász Károly köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a beruházásban, így az Eurest Kft. vezetőjének, hogy felvállalta a döntést, valamint a tervezést, műszaki vezetést végző Jövő-Terv Tervező és Kivitelezés-szervező Bt.-nek, a generálkivitelező BE-GA Light Kft-nek, a Balassa utcai konyha vezetőinek, továbbá a Műszaki Főigazgatóság, azon belül is a Beruházási és Létesítmény-fenntartási Igazgatóság, valamint a Szolgáltatási Igazgatóság projektben résztvevő munkatársainak. 

RS53372_KA-20160928-IMG_9559-scrNyerges János, az Eurest Étteremüzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte annak jelentőségét, hogy a rekonstrukciót mindössze két hónap alatt sikerült lebonyolítani, úgy, hogy közben folyamatosan biztosították a betegétkeztetést. A beruházás komoly egyszeri befektetést jelentett a cégnek, ugyanakkor sikerült ezáltal megteremtetni annak a technikai feltételeit, hogy egy helyre koncentrálják a kapacitásokat, ami pedig hosszú távon költséghatékonyabb működést eredményez – mutatott rá az ügyvezető igazgató.  Ennek megfelelően október 3-tól a Kútvölgyi Tömbben lévő konyha napi betegélelmezési feladatokat nem lát el. Biztonsági tartalékként megmarad a helyiség és az infrastruktúra, így szükség esetén gyorsan újraindítható a szolgáltatás, de az új rendszerben a budai klinikákat is a Balassa utcai konyhából szolgálják majd ki.

RS53359_KA-20160928-IMG_9604-scrHaraszti Imre, a Szolgáltatási Igazgatóság vezetője köszöntőjében ígéretet tett arra, hogy szolgáltatási igazgatóként jó gazdája lesz az épületnek, és oda fog figyelni arra, hogy a most kialakult állapotot megőrizzék. Ennek érdekében karbantartási terveket készítenek. 

A főzőkonyhában az Eurest által vállaltaknak megfelelően megtörtént egyebek mellett a tönkrement padlóösszefolyó vályúk cseréje az első emeleten, a födémátvezetési csatlakozások szigetelése, az összes érintett vizes helyiség padlóburkolatának cseréje csaknem hatszáz négyzetméternyi területen. Megújultak az elektromos hálózat egyes elemei és új teakonyha is létesült.

RS53370_KA-20160928-IMG_9572-scrA beszédeket követően dr. Szász Károly és Nyerges János közösen adták át a felújított főzőkonyhát jelképesen a szalag átvágásával.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.