Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 13.
151021 Összes oltás
13682 Beoltott Semmelweis Polgár

A Semmelweis Egyetem Műszaki Főigazgatósága öt épületre telepített napelemeket pályázati forrásból. Ezek évente 450 ezer kWh energiát termelnek, ami mintegy 10 millió forintos megtakarítást jelent, emellett a megújuló energiaforrással az egyetem jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást is.

A KEHOP-5.2.11-16-2016-00080 számú, „Napelemes rendszerek kiépítése a Semmelweis Egyetemen” című pályázat keretében az egyetem 246,5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el 2016 év végén. A kivitelezés 2017 nyarán kezdődött el, és mostanra mind az öt épületen kiépítették a napelemes rendszereket – ismertette Bíró Sándor, a Beruházási és Létesítmény-fenntartási Igazgatóság energetikai ügyintézője, a projekt műszaki vezetője.

Az ún. napelemes kiserőművek a Semmelweis Egyetem éves villamosenergia-igényének kb. másfél százalékát tudják biztosítani, működésük várhatóan mintegy 10 millió forintos megtakarítást jelent az egyetem számára évente, valamint több mint 392 tonna szén-dioxiddal kevesebb károsanyag-kibocsátás várható, ami csaknem 123 hektár területű erdő kiváltásával egyenlő.

A kiválasztás és a tervezés főbb szempontjai a tetőfelületek tájolása, statikai terhelhetősége, az épület villamosenergia- és teljesítményigénye, az árnyékhatások figyelembe vétele, valamint a várható energiahozam voltak; mindezeket mérlegelve választották ki azt az öt épületet, ahol nagyjából egy év alatt építették ki a naperőműveket. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára 50 kW, a Szemészeti Klinikára 93 kW, a Transzplantációs és Sebészeti Klinikára 22 kW, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára 50 kW, a Nagyvárad téri Elméleti Tömbre (NET) 193 kW teljesítményű erőművek kerültek, a NET-ben elektromos töltőállomásokat is kialakítottak.

A projekt megvalósításában a Műszaki Főigazgatóság, a Beruházási és Létesítmény-fenntartási Igazgatóság, valamint az Innovációs Igazgatóság vett részt együttműködve több társ-igazgatósággal (Biztonságtechnikai-, Informatikai Igazgatóság).

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.