Öt épületére telepíthet napelemet a Semmelweis Egyetem, amivel az éves energiafogyasztásának mintegy 5 százalékát takaríthatja meg az intézmény. A Napelemes rendszerek kiépítése a Semmelweis Egyetem épületein címmel (KEHOP-5.2.11-16-2016-00080) 246 579 492 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az egyetem.

A projektben érintett helyszínek a következők: II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Szemészeti Klinika, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Nagyvárad téri Elméleti Tömb és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika.

A projekt megvalósításával az egyetem 411,84 kW névleges teljesítőképességű napelemes kiserőművel kívánja villamosenergia-fogyasztásának egy részét fedezni. Az épületek tetőszerkezetének, a tetőfelületek tájolásának, valamint a napelem panelek fizikai méretének figyelembevételével összesen 1584 db – egyenként 260 W névleges teljesítőképességű – napelemmodul optimális elhelyezésére van lehetőség.

A Semmelweis Egyetem a projekt megvalósításával az összes fogyasztásának hozzávetőlegesen 5 százalékát takarítja meg. A jövőre vonatkozó elképzelések szerint minél több hasonló témájú beruházást tervez megvalósítani az egyetem.

Forrás: Innovációs Igazgatóság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.