140 fogorvosjelöltet avattak fel a kar diplomaátadó ünnepségén a Madách Színházban. Magyar nyelven 96-an, angol nyelven 37-en, német nyelven heten fejezték be tanulmányaikat. A jelöltek közül 31-en summa cum laude, 93-an cum laude, 16-an rite minősítéssel szerezték meg a fogorvosdoktori címet. 

RS50143_VAL_8332-scr

A jelöltek az avatás előtt esküt tettek, majd dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes és Dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja kézfogásukkal doktortársaikká fogadták az idén végzett hallgatókat.

RS50115_VAL_7937-scrDr. Hermann Péter a frissen felavatott fogorvos-doktoroktól azt kérte, hogy esküjükhöz híven szolgálják beteg embertársaik gyógyulását, járuljanak hozzá az egészségügyi ellátás célkitűzéseinek megvalósításához, törekedjenek hivatásuk folyamatos művelésére, ismereteik állandó gyarapítására, és legyenek a magyar egészségügy lelkes munkatársai.

Erra reagálva a hallgatók nevében dr. Kesjár Katinka Zsanett és Dr. Vakilian Yasaman köszönte meg az elmúlt öt évet.  Mit jelent ma fogorvosként végezni a Semmelweis Egyetemen? – tette fel a kérdést dr. Kesjár Katinka Zsanett. Úgy fogalmazott: az elmúlt évek  felvértezték őket egy olyan szemléletmóddal, amelynek segítségével önállóan is ki tudják választani a számtalan gyógymód közül azt, amely valóban a betegeik érdekeit szolgálja. Mint mondta, az egyetem megtanította őket arra is, hogyan hozzanak felelős döntéseket a tényeken alapuló orvoslás mércéjének a segítségével.

„Az, hogy a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztünk, az egy garancia. Garancia arra, hogy fogorvos-doktorok vagyunk, akiknek a szakterülete a szájüreg” – fogalmazott, hozzátéve: fogorvos-doktor, aki nemcsak fogakat restaurál, hanem az egész rendszert gyógyítja, aki nemcsak a következményt orvosolja, hanem annak okait is, akinek óriási szerepe van a más szervrendszereket érintő betegségek felismerésében, és aki éppen ezért soha nem téveszti szem elől – amit egyszer viccesen fogalmaztak meg számukra –, hogy „a fog végén mindig lóg egy ember is”.

RS50123_VAL_8057-scr

Az avatási ünnepségen ezután átadták a Balogh Károly Emlékérem és Jutalomdíjat, valamint a  Máthé Gyula díjat. Előbbit Dr. Valentovics Anna és Dr. Kelemen Zoltán fogorvostanhallgatók nyerték el, utóbbit Bognár Vera Lili és Nagy Ádám Kleofás vehették át.

RS50136_VAL_8265-scrDr. Gerber Gábor dékán Shakira 2010-es labdarúgó világbajnokságra írt dalával indította ünnepi beszédét. Véleménye szerint ugyanis a dal szövege rezonál, hiszen a most végzettek akkoriban indultak el a fogorvosi hivatásukra készülés rögös útján, aggódva a felvételi eredményéért vagy éppen elkezdve egyetemi tanulmányaikat. „Biztos vagyok benne, hogy mindnyájan érezték az önök előtt álló feladat súlyának nyomását, de hittek benne, hogy megvan mindenük, hogy sikeresen megküzdjenek a kihívásokkal, és valóban, az az erő és lendület, mely a dalból is kicseng, ott volt, van önökben. Fogorvosdoktorrá avatásuk ténye fényesen bizonyítja ezt” – hangsúlyozta.

Kitért arra: a Semmelweis diploma sok országban nagy elismerésnek örvend, mert azt tanúsítja, hogy tulajdonosa jól felkészült arra, hogy a bizonyítékokon alapuló orvoslás szerint kezelje a pácienseket. Ez azonban – hívta fel a figyelmet -, nem jelenti azt, hogy minden fogászati beavatkozást önállóan, teljes biztonsággal el tudnak végezni, fontos a rezidensképzés, a szakorvosi felügyelet melletti néhány éves munkavégzés, mert ez kell az összetettebb kezelések elsajátításához, biztonságos elvégzéséhez.

RS50132_VAL_8188-scr

A dékán szólt arról is, bízik benne, hogy az elmúlt öt év lehetővé teszi a most avatottak számára, hogy a gyorsan megjelenő újabb és újabb kezelési eljárások, módszerek mérlegelését kritikai gondolkodással, a tudományos adatok alapján tudják elvégezni, és nem csak a marketingesek által sugallt gazdasági, érzelmi szempontok befolyása alatt. „Remélem, hogy tanulmányaik során világossá vált, hogy a szakmai életük folyamán megállás nélkül fejleszteniük kell az elméleti és gyakorlati tudásukat, nemcsak a betegek, de önmaguk érdekében is” – szögezte le.

RS50117_VAL_7911-scrDr. Gerber Gábor emlékeztette a végzetteket arra, hogy a Semmelweis Egyetem alumnivá váltak. „Elvárjuk önöktől, hogy az orvostudomány és a Semmelweis Egyetem jó hírnevét öregbítsék és megbecsülését előmozdítsák, ahogyan ezt esküjükben fogadták. Biztosítom önöket, hogy az egyetemünk továbbra is nyitott lesz önök előtt és minden támogatást megad, hogy ebben is sikeresek legyenek” – jelentette ki.

Az avató ünnepségen ezután dr. Gera István professzor köszöntötte az angol nyelvű képzésben részt vett frissen avatott fogorvosokat. Dr. Kóbor András docens a német nyelvű hallgatókat köszöntötte, egyben negyven év után el is búcsúzott az oktatástól, mivel nyugdíjba megy.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Berecz Valter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.