Eskütételüket követően dr. Szél Ágoston rektor és  Dr. Gerber Gábor megbízott dékán avatta fogorvosdoktorokká a Fogorvostudományi Karon végzett hallgatókat a Madách Színházban. A 86 magyar és 50 külföldi hallgató közül 22-en summa cum laude, 101-en cum laude, míg 13-an rite minősítéssel fejezték be tanulmányaikat. 

RS33122_ka-20150704-IMG_6884-fok-doktoravato-scrDr. Szél Ágoston rektor arra kérte a frissen avatott fogorvosokat, hogy esküjükhöz híven szolgálják beteg embertársaik gyógyulását és járuljanak hozzá az egészségügyi ellátás célkitűzéseinek megvalósításához. Emellett törekedjenek hivatásuk folyamatos művelésére, ismereteik állandó gyarapítására és legyenek a magyar egészségügy lelkes munkatársai, szolgálják népünket, mint a haza hűséges polgárai. 

„Mi fogorvosok mindig is büszkék voltunk a szakma családias közegére, aminek mostantól önök is részesei. Legyenek erre büszkék, próbálják munkájukkal gyarapítani a család presztízsét és az évtizedek alatt – az orvostársadalomban nem könnyen – kivívott elismertségét” – mondta ünnepi beszédében a végzősöknek dr. Hermann Péter, a kar korábbi dékánja, megbízott oktatási rektorhelyettes. Hozzátette: akik itthon tervezik jövőjüket, azokkal biztosan nem szakad meg az egyetem kapcsolata, hiszen az élethosszig tartó továbbképzések az intézményhez kötik a fogorvosokat.

RS33100_ka-20150704-IMG_6738-fok-doktoravato-scrA rektorhelyettes arról is beszámolt, hogy számára megtisztelő volt a most végző évfolyamon olyan kiemelkedő tehetségű hallgatókkal találkozni, akiktől folyamatosan tanulhatott. „Feszegették a határaim, próbáltam tartani a ritmust és be kell vallanom, kifejezetten élveztem a közös munkát” – idézte fel. Arról is szólt, hogy összevetették a mostani és az ezt megelőző, magyarul tanuló évfolyam eredményeit, és több adat alapján egyértelművé vált a megérzésük: a mostani sokkal erősebb. Közülük ugyanis többen végezték el öt szemeszter alatt az egyetemet és lényegesen többen fejezték be tanulmányaikat summa cum laude minősítéssel is.

Dr. Hermann Péter felidézte: amikor ő végzett, az akkori szokásnak megfelelően első fizetését gesztusként a szüleinek ajánlotta fel, megköszönve, hogy az egyetemi évek alatt nem volt más dolga, csak hogy tanuljon. „Remélem, ha nem is ugyanígy, de önöknek is eszébe jut, hogy megköszönjék hozzátartozóiknak mindazt a segítséget, amit tanulmányaik alatt kaptak” – fogalmazott. A német és angol képzésben résztvevőket megkülönböztetett figyelemmel köszöntötte. Mint rámutatott, nekik nemcsak a tananyaggal kellett megküzdeniük, de távol hazájuktól és szeretteiktől egy idegen kultúrában is helyt kellett állniuk. Szavai szerint a hozzáadott érték és a kulturális sokszínűség miatt is fontosak az egyetem számára az itt tanuló külföldi hallgatók.

RS33091_ka-20150704-IMG_6693-fok-doktoravato-scr

A rektorhelyettes végül azt kívánta a végzetteknek, hogy mindig legyen belső motivációjuk és kitartásuk, ami az ismeretlen felé hajt. Legyenek nyitottak és fogékonyak az újra, tűzzenek ki célokat és találjanak örömet a munkájukban.

Dr. Gera István,  az angol nyelvű képzés dékáni megbízottja arra kérte az angol nyelven végzett hallgatókat, hogy öregdiákokként térjenek vissza és a jövőben is vegyenek részt az egyetem életében. Dr. Kóbor András, a német nyelvű képzés dékáni megbízottja hangsúlyozta: a vizsgák végeztével a tanulás nem ért véget, a folyamatos képzésre a most végzetteknek is életük végéig szükségük lesz.

A magyar hallgatók nevében dr. Somogyi Andrea szintén a fejlődés szükségességét emelte ki. Mint fogalmazott: „a sikerrel zárult egyetemi évek nem jelentik azt, hogy többet ne kellene számot adnunk tudásunkról, aminek az eredménye már biztosan nem lehet elégséges”. Az angol nyelvű képzést elvégzettek nevében dr. Patel Ankur, a német évfolyam nevében pedig dr. Küfler Johanna mondott köszönetet az egyetem oktatóinak.

A doktorráavató ünnepségen Balogh Károly Emlékérem és Jutalomdíjat dr. Török Gréta, Máthé Gyula díjat dr. Dóró Marianna, dr. Erdős Zsuzsanna és dr. Hriczó-Koperdák Gergely, míg Dékáni Emlékplakettet Dr Dóró Marianna és dr. Somogyi Andrea vehetett át.

Nemes-Mozer Mária, Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Kovács Attila  – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.