Forrás: Instagram

Oláh Bence a rövidpályás gyorskorcsolyázók idén januárban Szocsiban rendezett Európa-bajnokságán ezüstérmes magyar csapat tagja, a 2013-as téli universiade aranyérmese, emellett az Általános Orvostudományi Kar negyedéves hallgatója. Mint mondja, nem lehetetlen összehangolni a heti tizenegy edzést és az egyetemi tanulmányokat, de alapos logisztika kell hozzá. Most a 2018-as koreai olimpiára készül, a jövőben pedig a sportorvoslással szeretne foglalkozni.

Oláh Bence 16 éve, hét évesen kezdett korcsolyázni: egy versenyen megtetszett neki a sportág, majd hamarosan már a helyi egyesület színeiben versenyzett, és az idő múlásával egyre komolyabb szinten foglakozott vele, egyre jobb eredményeket ért el.

olahbencekepMint mondja, szegediként mindenképpen budapesti egyetemen akart továbbtanulni, mert a válogatott központja is itt van. A Semmelweis Egyetemet azért választotta, mert vonzotta annak a magas szintű és minőségű tudásanyagnak megszerzése, amit ez az egyetem nyújt. A természettudományos tárgyak iránt érdeklődött leginkább, és bár egy ideig fogorvosként képzelte el a jövőjét, végül az Általános Orvostudományi Karra jelentkezett. Mint mondja, az első években nehéz volt összeegyeztetni a tanulást és a heti tizenegy edzést, valamint a versenyeket: az órarendjét és az órákra, vizsgákra való készülést úgy alakította, hogy mindenre jusson elég ideje. Mindent összevéve a sport és a tanulmányok, valamint a kettő összeegyeztetése szempontjából is az utóbbi évet ítéli a legsikeresebbnek.

Oláh Bence a rövidpályás gyorskorcsolyázók 2016 januárjában, Szocsiban megrendezett Európa-bajnokságán az 5000 méteres váltó tagjaként ezüstérmet szerzett. A szöuli gyorskorcsolya világbajnokságra – ahol a magyar váltó a negyedik helyen végzett – tartalékként utazott a magyar csapattal. Eredményei közül kiemelte a 2013-os téli universiadén szerzett aranyérmet: mivel az első ilyen versenyén rögtön a győztes csapatban szerepelt, ráadásul 40 év után szerzett magyar csapat téli universiadén aranyérmet, ez a verseny különösen közel áll a szívéhez.

olahbencekep2Oláh Bence elmondta, később sem szeretne elszakadni a sport világától, a sportorvoslás területén szeretne maradni, szívesen dolgozna együtt csapatokkal is. Leginkább a kardiológia teljesítménydiagnosztikai vonala érdekli, amivel mindennapi szinten lehet a sportolók teljesítményét fokozni akár a regenerálódásban vagy a sérülések megelőzésében, elkerülésében.

Mint mondja, a gyorskorcsolya Magyarországon az utóbbi években dinamikusan fejlődő sportág. Oláh Bence tervei között szerepel a 2018-as koreai olimpián való szereplés: az addig hátralévő két évben egyszerre kell koncentrálnia a felkészülésre és orvosi tanulmányaira.

„Az elmúlt négy év folyamatosan a tanulás és sport összehangolásáról szólt. Az olimpiai előtti  időszakban a mérleg nyelvét a felkészülés irányába kell billenteni, de a 2018-as téli olimpia után a cél az egyetemi tanulmányaim  befejezése és az orvosi pályám elindítása” – fogalmazott honlapunknak Oláh Bence.

Pogrányi Péter
Fotó: Gémesi Balázs, Oscar Van Den Bosch

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.