RS36002_KA-20150922-IMG_0671-scrHivatalosan is átadták a II. Sz. Belgyógyászati Klinika új digitális röntgenosztályát. Az osztályon lecserélték a korábbi majdnem húszéves analóg, filmkazettás röntgengépet egy több mint 150 millió forint értékű digitális készülékre. Ezzel párhuzamosan új helyre költöztek az ultrahangos vizsgálóhelyiségek is.

Dr. Szél Ágoston, az egyetem rektora az átadóünnepségen kiemelte, ez hosszú távon óriási megtakarítást jelent a klinika számára. Jelentős előrelépés és egyben minőségbeli javulás is – tette hozzá.

RS35994_KA-20150922-IMG_0706-scrDr. Tóth Miklós megbízott igazgató emlékeztetett arra, hogy itt működött az ország első radiológiai osztálya 1914-től. Büszkén vallhatjuk, hogy az II. Sz. Belgyógyászati Klinika a klinikai radiológiai ellátás bölcsője – hangsúlyozta.
Kitért arra: a klinika számára nagy előrelépés a digitális radiológia röntgenosztály létrehozása. Mint mondta, a folyamatban sokan részt vettek, az ötletgazda pedig dr. Szűcs Nikolette adjunktus volt.

RS35990_KA-20150922-IMG_0713-scrAz adjunktus felidézte: a több mint öt évvel ezelőtt indult kezdeményezést felkarolta a korábbi igazgató, dr. Rácz Károly, a lebonyolítás jelentős részét pedig dr. Jakab Zsuzsanna főorvos, a radiológiai részleg vezetője végezte. Megköszönte Böhm-Szathmári Katalin gazdasági vezető és Klecker Szilvia vezető röngtenasszisztens munkáját is.

Dr. Jakab Zsuzsanna holnapunknak a márciusi technikai átadás előtt elmondta: jelenleg ez az egyik legkorszerűbb digitális röntgenberendezés. Beüzemelésének köszönhetően egyebek mellett a rontott képek aránya jelentősen csökken, emellett gyorsabbá válik a vizsgálat, így csökken a betegek sugárterhelése is.  A röngtenképek bekerülnek a központi egyetemi képalkotó rendszerbe, ami lehetővé teszi az online hozzáférést, ez pedig segíti a konzultációs lehetőségeket. Ez nagyon nagy előrelépés – ismertette.

RS35978_KA-20150922-IMG_0761-scrDr. Rácz Károly korábban honlapunknak beszámolt arról: az új röntgengépet legoptimálisabban a régi ultrahangos helyiség helyére tudták betenni, így ennek ki kellett alakítani egy új részt. A korábbi kémiai laboratórium üresen állt, ezért oda kerültek, immár egymás mellé az ultrahangos helyiségek.

Az új digitális készüléknek köszönhetően jelentősen csökken a röntgen filmek, a környezetre és az egészségre ártalmas előhívó vegyszerek felhasználása, visszaszorul a sötétkamrai munka, valamint kevesebb lesz a veszélyes hulladék.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

8kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.