Közép-magyarországi, társadalombiztosítás által finanszírozott PET-CT ellátó hely lett a Semmelweis Egyetem, egy új, világviszonylatban is kiemelkedően gyors képalkotású PET-CT beszerzésének és a kiemelt tb-támogatásnak köszönhetően. Az egyetem és a régió számára is jelentős beruházásról van szó, mellyel teljesen új technológia jelent meg az egyetemen – hangsúlyozta az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón dr. Szél Ágoston rektor. A PET-CT a napjainkban elérhető legmodernebb képalkotó eljárás, két technológiát ötvöz: a CT által nyújtott anatómiai-morfológiai kép mellett a pozitron emissziós tomográfnak, vagyis a PET-nek köszönhetően a szervek funkcionalitása is látható, mely korai diagnózisra ad lehetőséget. A készülék a gyógyítás mellett az oktatást és a kutatást is szolgálja majd.  

Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára közölte: ez a közép-magyarországi régió első állami kézben lévő PET-CT-je, mely az elérhető legkorszerűbb berendezés. A betegek gyógyítása mellett az oktatás szempontjából is nélkülözhetetlen az ilyen típusú csúcstechnológiák elérhetősége az egyetemen – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a minisztérium és a Semmelweis Egyetem között már elindultak a tárgyalások egy sebészeti robot beszerzéséről is annak érdekében, hogy tovább bővüljön az egyetem eszközparkja.

A Semmelweis Egyetem évente 4000 vizsgálatra kapott 768 millió forint értékben közfinanszírozott lehetőséget – közölte dr. Szász Károly kancellár, aki úgy fogalmazott: hiánypótló beruházás valósult meg az egyetemen a készülék beszerzésével. A szükséges mintegy egy milliárd forintos fedezetet banki technikát, az eszköz alapú finanszírozás technikáját alkalmazva teremtették elő – mondta el. Mindezzel párhuzamosan megtörtént a Nukleáris Medicina Központ kapcsolódó helyiségeinek felújítása is több mint 116 millió forint értékben. Mint arról beszámolt: a tb-finanszírozással kapcsolatos döntés 2016. március 26-án született meg, a közbeszerzési eljárás júniusban indult el, szeptemberben pedig megtörtént szerződéskötés a nyertes céggel, mely decemberben leszállította a készüléket. A teljes folyamat lebonyolítása csapatmunka volt, melyért a kancellár köszönetet mondott a Műszaki, a Gazdasági Főigazgatóságnak, a beszerzési igazgatónak, valamint az Orvosszakmai, Finanszírozási és Minőségbiztosítási Főigazgatóságnak és a Nukleáris Medicina Központnak.

Mérföldkő és történelmi jelentőségű, hogy PET-CT berendezéssel gazdagodott az egyetem – mondta dr. Merkely Béla klinika rektorhelyettes. A berendezésnek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége, valamint a szív- és érrendszeri betegségek területén, de szerepet kap majd a neuropszichiátriai kórképek kezelésében is. A 4000 elvégezhető vizsgálat többek között teljes egészében fedezi az egyetemen ellátandó onkológiai betegek igényét. Dr. Merkely Béla kifejtette, a PET-CT korai diagnózisra ad lehetőséget, ami a hatékony terápia kulcsa. Az egyetem által beszerzett készülékkel mindössze 9 perc alatt végezhető el a vizsgálat, mely által a beteget érő izotópterhelés is csökken. 

A PET-CT-vel az elváltozások sok esetben hamarabb kimutathatók, mint más hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal, például a tüneteket még nem okozó, kis daganat is felismerhető, így az ellátás gyorsabbá és hatékonyabbá válhat, és javulhat a beteg gyógyulási esélye.

A PET-CT különlegessége, hogy más képalkotó módszerekkel szemben nem csak a szervek anatómiai, alaki változásait mutatja ki, hanem már a szövetek anyagcsere-változását is észleli. A különböző betegségek mindig először a megbetegedett szerv működését befolyásolják, és ezt csak később kíséri a méretbeli (anatómiai) módosulás. Mivel a daganatok kialakulása során is jellemzően megelőzi az anyagcsere-változás az anatómiai elváltozásokat (pl. a daganatoknak a gyors növekedés miatt sok cukorra van szükségük), így a PET-CT vizsgálat lehetővé teszi a rosszindulatú daganatok korai felismerését.

A Semmelweis Egyetem által beszerzett GE Discovery IQ 5, a piacon elérhető jelenleg leggyorsabb PET-CT készülék. Magyarországon a legkorszerűbb berendezés, amellyel egy vizsgálat kiváló képminőségben 9 perc alatt is elvégezhető, szemben más készülékek 20-25 perces vizsgálati idejével. A készülék gyorsaságának és nagy érzékenységének köszönhetően nem csak a vizsgálati idő rövidül, hanem egyúttal a pácienst érő sugárterhelés is csökken: Magyarországon az új berendezéssel végzett onkológiai PET-CT vizsgálat igényli a legkevesebb sugárzó izotóp szervezetbe juttatását. Az új központban egy műszak alatt akár 28 vizsgálat elvégzése is lehetséges, ami Magyarországon a legköltséghatékonyabb PET-CT vizsgálati lehetőséget jelenti. Az egyetem új PET-CT készüléke egyedülállóan küszöböli ki azt a problémát, hogy a vizsgálat közben a beteg légzéséből adódó mozgás miatt a rekeszizom környékén, a tüdőben és a hasban elmosódottá válhat a kép, ill. kisebb elváltozások rejtve is maradhatnak. A mellkas emelkedését, süllyedését figyelő speciális kamerarendszernek köszönhetően ezekről a területekről is tökéletesen éles kép készülhet.

Dobozi Pálma, Kovács Eszter
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Galéria

8kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.