Eskütételüket követően dr. Merkely Béla rektorhelyettes és dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán avatták diplomásokká az Egészségtudományi Kar (ETK) 388 végzett hallgatóját. A nyilvános RS33019_22-scrünnepi oklevélátadó tanácsülésen az ápoló, a gyógytornász, a dietetikus, a mentőtiszt, a szülésznő, a népegészségügyi ellenőr, a védőnő, az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus, az ápolás MSc, a fizioterápia MSc, a táplálkozástudományi MSc, az addiktológiai konzultáns és az egészségtudományi szakfordító tolmács képzéseken sikeresen záróvizsgát tett hallgatók vehették át okleveleiket. 362-en magyar, míg 26-an angol nyelvű képzésben vettek részt. 

RS33038_4-scrDr. Nagy Zoltán Zsolt dékán ünnepi beszédében szólt arról: a diploma átvételétől a megfelelő állás megtalálásáig általában sok nehézséggel kell szembenézni. Fontos, hogy ezen az úton miből tudnak erőt meríteni; emlékezzenek majd vissza milyen ismereteket és milyen lehetőségeket kaptak a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán – mondta a dékán a frissen végzett hallgatóknak. Dr. Nagy Zoltán Zsolt kiemelte, az ETK olyan intézmény, ahol az intellektuális, tantárgyakhoz kötött ismeretek mellett a hallgatók megtanulják egyebek mellett azt is, miként lehet komplex helyzeteket kezelni, alkalmazkodni a környezethez, vagy éppen megváltoztatni azt szükség esetén, és tanulni a tapasztalatokból. A dékán hangsúlyozta, véglegesen lezárt tudás nem létezik, az ismereteket folyamatosan bővíteni kell. A munka során mindig lesznek váratlan helyzetek, de az Egészségtudományi Karon megszerzett tudás segít abban, hogy ezekre jól reagáljanak.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt beszédében kitért az elmúlt tanév legfontosabb eseményeire, valamint szólt arról is: az ETK az egyetem második legnagyobb kara, a most zárult félévben 3192 hallgató vett részt magyar nyelvű, míg 385 angol és olasz nyelvű képzésben. A hallgatói létszám folyamatosan bővül, mely a kar sikerességének jó mutatószáma, és a képzési kínálat is szélesedik a felmerülő igények alapján. A közeljövőben magyar nyelvű klinikai logopédus BSc szakirány, egészségügyi tanár és ifjúság-egészségvédelem mesterképzés, valamint angol nyelvű egészségtudományi kommunikátor szakirány indul a karon.

RS33006_10-scr

Az ETK-n szeptemberben a negyvenedik tanévét fogják kezdeni, a jubileum kapcsán ünnepségsorozattal készül kar, melynek keretében kiállítás lesz a Vas utcai épületben, kiadvány készül és rajzpályázatot hirdetnek gyerekek részéről a szakdolgozók munkájának megjelenítésére – számolt be a dékán.

A magyar nyelvű képzésben végzett hallgatók nevében Császár Johanna népegészségügyi ellenőr, míg a külföldi hallgatók nevében Nancy Deeb és Thiébaud Aurélien Gregory Wipff RS33040_41-scrgyógytornász hallgatók mondtak búcsúbeszédet, és köszönték meg szüleiknek, oktatóiknak és a kar munkatársainak az elmúlt évek alatt kapott sok támogatást. Császár Johanna kiemelte, nem fogják soha elfelejteni, amit az egyetem jelentett számukra. A külföldi hallgatók hangsúlyozták: a Semmelweis Egyetem neve a kiválóság szinonimája.

Az ünnepség keretében dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán elismerő oklevelet adott át azoknak a végzett hallgatóknak, akik több éven át kiemelkedő tudományos diákköri munkát végeztek. Az ETK Tudományos Diákköri Tanácsának döntése alapján oklevelet vehetett át Farkas Cecília dietetikus, Kiss Anna táplálkozástudományi szakember, Kovács Andrea védőnő, Kudron Emese dietetikus és Váczi Anna szülésznő.

A Kongresszusi Központban tartott nyilvános ünnepi tanácsülést a Medikus Zenekar előadása zárta.

Dobozi Pálma

Fotó: Berecz Valter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.