RS29789_20150327-KA-20150327-IMG_8471-siastok-scrCsaknem hétszázan vettek részt a Semmelweis Egyetem Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai és Sürgősségi Továbbképző Orvoskongresszusán. A SIASTOK-ot immár hatodik alkalommal rendezték meg, melynek keretében harmadszor tartották meg a SUN (Joint Symposium of Semmelweis University and NATO Centre of Excellence for Military Medicine) szimpóziumot. A rendezvény védnökei dr. Szél Ágoston rektor és dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke voltak.

RS29793_20150327-KA-20150327-IMG_8450-siastok-scrA háromnapos programot dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja nyitotta meg, aki kiemelte annak jelentőségét, hogy egyszerre több olyan szakma képviselője is jelen van a kongresszuson, mely mind kritikus a betegek túlélése szempontjából. A dékán utalt arra, hogy számos külföldi előadó is eljött a rendezvényre az USA-tól Ausztráliáig, valódi nemzetközi programmá téve a találkozót, ami a tudásátadás és a kapcsolatteremtés szempontjából nagyon fontos.

Dr. Hunyady László emlékeztetett arra is, hogy az idei év Semmelweis Emlékév, Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója alkalmából. A dékán párhuzamot vont a maga korában nem értékelt és sokáig nem kellően elismert Semmelweis és a jelen lévő szakmák képviselői között. Mint mondta, az aneszteziológiában, intenzív terápiában, sürgősségi területen dolgozók nincsenek kellőképpen megbecsülve, de reméli, hogy ahogy Semmelweis Ignác, úgy ez a szakma is ki tud törni ebből az állapotból.

Köszöntötte a kongresszust dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki a párbeszéd fontosságát emelte ki. Mint mondta, a magyar aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmának megvannak a biztos oktatási, tudományos, képzési pontjai, ezek egyike a SIASTOK, ahol lehetséges fejlődni, társasági életet élni és együtt átgondolni a szakmapolitikai kérdéseket.

Dr. Stefan Kowitz dandártábornok, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) igazgatója, a SE Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszékének tudományos főtanácsadója köszöntőjében kiemelte, hogy egyre nagyobb a jelentősége a katonai egészségügy és a civil orvoslás közti jó kapcsolatnak, együttműködésének.

RS29787_20150327-KA-20150327-IMG_8475-siastok-scrDr. Gál János klinikai rektorhelyettes, a szervezőbizottság elnöke, a SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója kiemelte: a SIASTOK-on mindig a továbbképzésen van a hangsúly, a cél, hogy új dolgokat, új szemléletmódot mutassanak be, felvállalva akár ennek rizikóját is. Olyan platformot szeretnénk biztosítani, ahol az összefüggő területek megtalálják az együttműködési lehetőségeket – fogalmazott.

A 2015-ös kongresszus elgondolkodtató felvetéseket, vitatott hiteket, evidenciákat és mindennapi gyakorlati problémákat gyűjtött egybe. A „mítoszirtók” szekciókban eddig evidensként elfogadott hiteket kérdőjeleztek meg a releváns kutatási eredmények tükrében. A „kishírek a nagyvilágból” blokkokban több földrész vezető egészségügyi központjaiban (pl. Oxford University, Imperial College London, The Royal Brompton and Harefield NHS Foundation Trust London, Universitätsklinikum Regensburg, Peter MacCallum Cancer Centre Melbourne) gyógyító és kutató szakemberek mutatták be a legújabb eljárásokat. Egyebek mellett szó volt a szervátültetésről is „A transzplantál(andó)t beteg menedzselése a transzplantáción kívül is” szekcióban, valamint külön blokkokban foglalkoztak az aneszteziológia, intenzív terápia neurológiai vonatkozásaival, az endocarditissel és a lélegeztetéssel.

RS29774_20150327-KA-20150327-IMG_8542-siastok-scr (2)A kongresszus első napján a gyakorlati ismeretek bővítésén volt a hangsúly a betegbiztonság, a gyakorlati és elméleti infektológia, a korszerű lélegeztetés, az ultrahang szerepe az akut betegellátásban és a szuggesztív terápiák témakörökben.

Az idei SUN szimpóziumon pedig a katonaorvostanból tanult és átvett irányelveket, technikákat mutatták be többek közt az infektológia, traumatológia, bioterrorizmus területén.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.